(video) Declarația comună a femeilor care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din RM, depusă la Guvern

Astăzi, la Guvern, a fost înregistrată o declarație semnată de un grup de mame, care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova în domeniul prenatal. 

Inițiativa aparține unui grup de tinere activiste civice și este susținută de câteva zeci de organizații naționale și internaționale.

(video) Declarația comună a femeilor care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din RM, depusă la Guvern
(Foto: captură video)

În particular, mamele fac referire la cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite/desconsiderate/discriminate de către personalul medical pe diferite criterii, inclusiv la solicitarea de a afla ce tratament le este administrat, au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și/sau cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a acestora etc.

În acest context, premierului Pavel Filip îi vor fi înaintate o serie de solicitări.

Pub

Inițiativa vine după ce femeie ar fi fost lăsată să nască în veceul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

UNIMEDIA amintește că în urma cazului care a avut loc la Institutul Mamei și Copilului, mai multe persoane, medici și asistenți medicali, implicate în caz au fost suspendate din serviciu pe durata desfășurării anchetei, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Ulterior Poliția a deschis un dosar pentru neglijență în serviciu pe numele mai multor medici de la Institutul Mamei și Copilului.

În urma acestui caz, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-a sancționat pe directorul Institutului Mamei și Copilului (IMC), Sergiu Gladun.

 Directorul Institutului Mamei și Copilului a declarat că șeful Secției Ginecologie urmează a fi eliberat din funcție. De asemenea va fi eliberată din funcție și asistenta medicală care a avut un comportament neglijent și inuman față de pacientă, precum și moașa principală din cadrul instituției. Mai mult, medicul care a fost de gardă în ziua resctivă și medicul centrului prenatal vor fi sancționați cu mustrare aspră.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub