(video) Cum poate fi demis Dodon și cu ce soluție vine Grupul PPEM

Decizia Curții Constituționale de ieri este un prim pas pentru demiterea președintelui Igor Dodon. La aceste concluzie a ajuns deputatul din partea PLDM, Tudor Deliu. Potrivit acestuia, președintele nu poate să pună veto pe numirea ministrului apărării. „Nu ne putem să ne jucăm de-a țara așa cum dorește el”, a declarat Deliu.

Potrivit acestuia, pentru a fi suspendat, este nevoie de creat un proiect de hotărâre, care să fie susținut în Parlament de cel puțin 34 de deputați, după care 30 de zile se face procedura de organizare a referendumului de demitere. „Acum mingea e în terenul Parlamentului.

În același timp, Grupul Parlamentar Popular European a înregistrat o inițiativă pe data de 25 septembrie prin care persoanele cu funcții înalte să fie sancționate. Astăzi în comisiile plantare a examinat această inițiativă.

Pub

„Chiar ieri domnul Panțîru spunea că va trimite spre Parlament, din partea CC, ca să fie modificată legislația și să fie sancționate persoanele cu funcții înalte care duc la blocajele constituționale. Blocajele constituționale, așa cum s-a menționat ieri în decizia CC sunt grave, pot t amenința securitatea statului, iată în acest caz, avem nevoie de acest proiect de lege”, a declarat liderul Grupului Parlamentar Popular European, Valeriu Ghilețchi.

UNIMEDIA amintește că Curtea a decis că președintele nu are drept de veto în numirea în funcție al unui ministru propus de premier. Remanierile din Guvern se fac în Executiv, iar dacă președintele refuză o candidatură și pentru a doua oară, este un lucru formal. Prin urmare, Curtea constată că refuzul președintelui este o încălcare gravă.Refuzul presedintelui de numire a unui candidat la funcția de ministru constituie o încălcare gravă a Constituției, ceea ce poate servi ca motiv de suspendare a președintelui.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub