(video) Coaliția de guvernare a cedat în fața insistenței opoziției: Audieri parlamentare pe cazurile BEM și AIC

Deputații din coaliția de guvernare au cedat în fața opoziției și au stabilit pentru săptămâna viitoare desfășurarea audierilor parlamentare pe cazurile Băncii de Economii și Aeroportului Internațional Chișinău, cu participarea responsabililor din Guvern, informează UNIMEDIA.
 
După două ore de pauze, președintele Parlamentului Igor Corman a venit cu propunerea către plenului Parlamentului de a da curs inițiativei comuniștilor și de a chema pentru joia viitoare în Parlament prim-ministrul Iurie Leancă, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, și ministrul Finanțelor, Anatolie Arapu.

„Pentru a oferi posibilitate deputaților care nu au avut șansa să asiste la audierile pe cazurile BEM și AIC din cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe, eu în calitate de președinte al Parlamentului propun ca aceste audieri să fie organizate săptămâna viitoare, în ședința de joi a Parlamentului”, a propus Corman.
 
Propunere a fost întâmpinată cu aplauze de către deputații din fracțiunea PCRM. În același timp, liderii fracțiunilor parlamentare din cadrul coaliție de guvernare s-au repezit la microfoane pentru a-i convinge pe toți cei prezenți că ei nu au avut de la bun început nimic împotriva acestor audieri, asta deși și în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului și în debutul celei de astăzi au votat contra.
 
„Noi am discutat la fracțiune și la coaliție acest subiect, am avut audieri în cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe, nici ieri nu era nicio problemă ca să fie discutat acest subiect. A fost doleanța colegilor noștri de la Guvern ca audierile să fie planificate pentru ziua când ei vor putea să fie prezenți fizic. Noi suntem pentru transparentizarea acestui subiect și dezbaterea lui în public”, a subliniat șeful grupului parlamentar al PLDM, Valeriu Streleț.
 
„Sunt subiecte care trezesc interesul opiniei publice, dar și a mediului politic. Avem nevoie de o informare diin partea Guvernului pe această temă”, a spus la rândul său liderul fracțiunii PD, Dumitru Diacov.
 
„Noi suntem pentru soluția propusă”, a continuat și liderul grupului liberalilor reformatori, Ion Hadârcă.
 
Comuniștii au fost încântați că inițiativa lor a trecut, chiar dacă după lungi insistențe. „Ar fi bine ca aceste discuții să nu fie sterile și la ele să participe primele persoane în stat. Noi solicităm ca aceste audieri să fie transmise în direct la postul național de televiziune și noi să nu fim limitați în timp, să avem ocazia să adresăm toate întrebările”, a specificat deputatul Grigore Petrenco.
 
Schimbul de macaz a trezit dubii în sânul liberalilor conduși de Mihai Ghimpu. „Noi salutăm organizarea audierilor parlamentare pentru acest subiect, în același timp noi sperăm că această decizie nu s-a luat ca urmare a unei înțelegeri între coaliția de guvernare și comuniști. Noi așteptăm astăzi să audiem astăzi procurorul general și ministrul de de Interne pe problema „elementelor teroriste” pe care le-am văzut la comuniști”, a opinat Valeriu Munteanu, însă acesta așa și nu a primit un răspuns.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub