(video) Ce înseamnă televiziune digitală și cum poate influența viața omului de rând

Televiziunea digitală este televiziunea în care transmisia programelor TV se face prin codificarea imaginilor și a sunetului în sistem digital (numeric). Televiziunea digitală poate fi prin cablu, prin satelit, prin telefonie mobilă sau televiziune digitală terestră.

În acest articol vom explica totul despre televiziunea digitală într-un mod pe înțeles.

(video) Ce înseamnă televiziune digitală și cum poate influența viața omului de rând
foto simbol (Foto: ourn0tes.files.wordpress.com/)

Ochiul, receptorul sistemului vizual uman, este un receptor de tip analogic. Privirea umană este un sistem complex apropiat de ceea ce este televiziunea digitală. Pentru a percepe tot ce ne înconjoară cu senzații vizuale și auditive maxime este necesar să avem privire și auz perfect. Acest lucru ne aduce televiziunea digitală. Ba chiar mai mult. Deși cunoști o limbă străină, televiziunea digitală îți permite să asculți pronunția nativă a acestei limbi, și oferă subtitre pentru a înțelege despre ce este vorba.

Ce este televiziunea digitală?

Pub

Televiziunea digitală este un sistem de telecomunicații prin care se emit și se recepționează imagini în mișcare și sunete prin intermediul semnalelor digitale (numerice). Semnalul și datele din televiziunea digitală trec mai multe etape (precum conversie digitală a semnalului tv, cuantizare și codare, compresie s.a.) prin care sunt compresate. După compresare este necesar de deținut un televizor care înglobează astfel de funcții, sau adaptoare externe care să convertească semnalul TV, sau plăci speciale care pot fi inserate în computere.

Care sunt plusurile televiziunii digitale?

Televiziunea digitală și televiziunea analogică, ambele folosesc benzi pentru a transmite semnalele tv. Unul dintre multiplii factori pozitivi ai televiziunii digitale este că necesarul de bandă pentru a transmite un canal (semnal) TV este mult mai mic, în comparatie cu televiziunea analogică. Acest lucru permite operatorilor de semnale TV să ofere mai multe canale TV pe aceeași bandă. Cu televiziunea digitală, utilizatorul (consumatorul) primește o calitate mai bună a imaginilor televizate sau poate să se bucure și de alte servicii, speciale precum programe TV interactive. Televiziunea digitală permite și oferirea serviciilor de tip multicasting (mai multe programe simultane pe același canal) sau ghiduri electronice ale programelor (vizualizarea grilei TV detaliate a postului de televiziune pe ecranul televizorului). Similar, televiziunea digitală are de cele mai multe ori o calitate mai bună a imaginii, o calitate mai bună a sunetului și o recepție mai bună a semnalului decât cea oferită de televiziunea analogică.

De ce avem nevoie de televiziune digitală? 

Evoluția rapidă în domeniul televiziunii, în special în ultimii aproximativ 30 de ani, ne permite să beneficiem de progresele semnificative pe care le-a înregistrat acest domeniu al telecomunicațiilor. Digitalizarea televiziunii aduce cu sine mai multe avantaje și un salt important pentru beneficiarii săi: clienți, furnizori/operatori de servicii TV, televiziuni și instituții oficiale / de stat. Consumatorul final se poate bucura de opțiuni mai noi ce-i permit să nu depindă de televizor și nu îl impun să fie la o oră fixă în fața acestuia pentru a privi un meci de fotbal sau un film, dar îi permit să controleze ce și când privește. 

„Hai Digital!”, campania care îți spune ce au în comun serviciile calitative în telecomunicații și digitalizarea. 

O campanie realizată de UNIMEDIA, cu susținerea companiei Sun Communications.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub