(video) Candu și Filip, despre cazul primarului din Ghelăuza și acuzațiile precum că PD ar persecuta unii aleși locali

Andrian Candu și Pavel Filip au răspuns acuzațiilor că Partidul Democrat ar persecuta primarii din Republica Moldova, învinuire reanimte de cazul primarului de Ghelăuza, Nicoleta Malai, căre recent a fost plasată din arest la domiciliu în arest preventiv.

"Nu cunosc cu lux de amănunte acest caz. Din ce am fost informat, nu era o reținere preventivă, doar că dumneaei a încălcat acest regim și nu se prezenta la solicitările judecătorilor. Ceea ce vă pot spune, e clar că suntem în an electoral, în special PL-ul și PLDM-ul au spus că au fost presiuni din partea Partidului Democrat să intre în partid și din cauza aceasta, dosar penal. Sunt minciuni grosolane și este evident că formațiunile politice, care ua căzut mai jos de pragul de 1%, încearcă prin asemenea metode să revină pe arena politică, oamenii să îi ia în serios ca actori politici. Intrăm degrabă în campanie electorală și speculațiile de acest gen le vom avea în fiecare zi", a declarat Pavel Filip.

"Dacă aceste acuzații nu sunt goale și sunt dovezi clare cu nume, cu localități, cu circumstanțele acelor presiuni, atunci acele informații trebuie transmise autorităților care investighează astfel de cazuri, Procuratura, CNA.

Pub

La nivelul conducerii Partidului Democrat, au fost date mesaje, de nenumărate ori, către toate structurile sale teritoriale, că dacă există astfel de cazuri, vor fi curmate la nivelul cel mai înalt. Nu se tolerează astfel de cazuri și dacă vor fi, cei vinovați vor răspunde potrivit legii", a declarat și Andrian Candu.

Solicitată de UNIMEDIA, Procuratura Generală a comunicat faptul că nu a primit sesizări de la primari pe cazuri de persecutare din partea PD.

"Faptul că asemenea acuzaţii se fac în conferinţe de presă şi nu în audienţa conducerii Procuraturii Generale sau într-un alt cadru legal, ne face să le calificăm ca fiind declaraţii politice, lansate într-o perioadă preelectorală. Notăm că, până la acest moment, instituţia nu a recepţionat sesizări sau plângeri de la primari care ar reclama asemenea abuzuri. Nici un ales local nu a fost şi nici nu a solicitat audienţă la conducerea PG, pentru a semnala acţiuni de intimidare", a transmis Procuratura Generală.

Amintim că recent, Primarul satului Ghelăuza, Malai Nicoleta, a fost preluată de o ambulanță, în stare de inconștiență, din sediul judecătoriei Buiucani a capitalei, după trei ore de proces.

Potrivit lui Ion Terguță, "la 17 noiembrie 2017, Malai Nicoleta, a fost invitată la sediul Partidului Democrat, comunicându-i-se deschis să părăsească Partidul Liberal, și să adere, împreună cu întreg consiliul local, la partidul de guvernământ. Malai Nicoleta a refuzat oferta, iar pe 20 noiembrie 2017, la ora 07.00, a fost reținută de CNA".

Mihai Ghimpu declarase că nu cunoaște dacă Nicoleta Malai a plecat din PL sau dacă i s-a propus să adere la PD, însă a declarat că acest caz "duce gândul că într-adevăr miroase a politică".

Ghimpu a solicitat "eliberarea imediată a primarului și ca ancheta să se desfășoare în liberatatea primarului". Potrivit liderului PL, fapta de care este învinuită primarul de Ghelăuza nu este suficient de gravă pentru ca aceasta să fie plasată în arest preventiv.

La 12 martie curent, primărița a fost plasată în arest prevetiv. Anterior, aceasta era în arest la domiciliu. Nicoleta Malai a fost arestată în noiembrie 2017, împreună cu alte nouă persoane, în urma unor percheziții la mai multe primării.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub