(video) BBC World News: Discuție „hard” între Iurie Leancă și Stephen Sackur

Prim-ministrul Iurie Leancă a fost invitatul emisiunii „HARDtalk” de la postul de televiziune BBC World News. Cei doi au discutat despre relațiile cu Rusia, lupta anti-corupție din Moldova, regiunea transnistreană și independența justiției.
 
Jurnalistul s-a interesat în special și despre viziunea lui Leancă cu privire la Vlad Filat și Vlad Plahotniuc. 

În cadrul discuției, jurnalistul Stephen Sackur a atacat dur subiectul corupția și influența asupra justiției. Jurnalistul de la BBC World News a sugerat că prim-ministrul Leancă nu are puterea de lupta împotriva corupției.
 
„Nu este adevărat. Da, noi am fost cam lenți în promovarea acestei lupte împotriva corupției. Este o problemă prioritară deoarece pune în pericol nu doar activitatea instituțiilor de stat, dar și crează o iritare generală în societatea, ce este resimțită în viața de zi cu zi a cetățenilor noștri. În acest fel, ei nu mai au încredere în viitorul acestei țări și de aceea ei emigrează. De asemenea, noi avem încredere și ajutor din partea partenerilor noștri europeni și americani care de asemenea cred în independența justiției și că legea poate sta în capul mesei. Doar pe parcursul ultimii luni, noi am pus în spatele gratiilor doi judecători - este pentru prima dată în istoria țării. A fost extrem de complicat, deoarece am întâmpinat o rezistență majoră din partea sistemului. Totuși, asta demonstrează că noi suntem fermi pe poziții și am dat un semnal că problemele din sistemul judecătoresc nu mai pot fi trecute cu vederea și că am atins punctul culminant. Eu spun că nu este ușor”, i-a răspuns șeful Guvernului de la Chișinău.
 
Stephen Sackur i-a reproșat lui Leancă că au fost puși la dubă doi judecători și câțiva polițiști, dar nu au fost încarcerați cei care reprezintă adevăratul pericol - „politicienii și prietenii acestora din vârful societății moldovenești care conduc acest sistem de corupție”.
 
Într-un alt schimb de replici, Sackur a vorbit și despre doi politicieni influenți de la Chișinău. Acesta l-a întrebat pe Leancă de ce Filat și Plahotniuc mai fac parte din arcul guvernării, dacă asupra lor planează suspiciuni serioase. „Vlad Plahotniuc și Vlad Filat încă dețin pârghiile principale: Filat este încă președintele partidului din care faceți parte. Vlad Plahotniuc este încă unul din liderii Partidului Democrat, partid care face parte din coaliția de guvernământ. De ce?”, a accentuat reprezentantul BBC World News.
 
Replica lui Leancă a fost următoarea: Nimeni nu a demonstrat vinovăția și noi știm cu toții că într-o societate democratică există prezumția nevinovăției”. Ulterior, Sackur a sugerat că Leancă vorbește ca un om al vechiului regim. În replică, premierul moldovean a spus că acum prioritatea guvernării este de a construi o justiție independentă. „De asta este atât de important pentru noi de a construi un sistem independent al justiției, instanțe independente, care să nu se uite dacă este un politician de rang înalt, un prim-ministru sau un ministru, sau un judecător mai puțin integru. De asta integrarea în Uniunea Europeană este atât de importantă pentru noi. Comisia Europeană ne oferă ajutor material, expertiză, dar în același timp pune presiune asupra noastră. Eu nu sunt un jurist, dar înțeleg că este important să începi reforma de la sistemul judecătoresc, altfel niciodată nu vom putea lupta împotriva corupției și nu vom putea pune după gratii politicieni de rang înalt. Dacă judecătorii sunt cumpărați, cum să-i pedepsești pe cei vinovați?”, a conchis Iurie Leancă.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub