Citește toate știrile la acest subiect

(video) Asistența de 100 de milioane de euro, discutată în plenul Parlamentului European. Maine se va lua decizia finală

În plenul Parlamentului European au avut loc dezbateri despre acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova. 

(video) Asistența de 100 de milioane de euro, discutată în plenul Parlamentului European. Maine se va lua decizia finală
(Foto: facebook/Sigfried Muresan)

„Obiectivul meu în calitate de raportor al Comisiei pentru bugete a fost să mă asigur că Republica Moldova îndeplinește condițiile necesare pentru a primi aceste fonduri europene și că noi creăm condițiile, premisele, ca banii să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, și anume la oameni. La ce condiții mă refer? În primul rând, la precondițiile legate de existența statului de drept și a unui sistem multipartinic. Iar în acest domeniu, domnule vicepreședinte Dombrovskis, vă solicit ca la nivelul Comisiei Europene să se întreprindă tot ce este necesar pe lângă autoritățile de la Chișinău pentru a ne asigura că sistemul electoral respectă pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția pentru ca acești bani să poată ajunge la cetățeni. Doar în aceste condiții și doar dacă recomandările Comisiei de la Veneția sunt pe deplin implementate banii pot ajunge la oameni. În al doilea rând, mă refer la condițiile legate de combaterea corupției, combaterea spălării banilor, pe care le-a menționat raportorul și pe care le-am introdus în opinia Comisiei pentru bugete. Aici, domnule vicepreședinte, rolul Comisiei Europene este foarte clar: să monitorizați atent situația și fiecare tranșă să fie plătită doar dacă aceste condiționalități concrete sunt îndeplinite”, a declarat eurodeputatul.
 
 

UNIMEDIA amintește că mâinw, 4 iulie, Parlamentul European va decide dacă va acorda Republicii Moldova asistența macro-financiară în valoare de 100 de milioane de euro.

În cazul unui vot pozitiv, UE va asigura o combinație de granturi și împrumuturi pentru a susține țara, care se reface după o criză economică și politică. Pentru a beneficia de acest sprijin, Moldova trebuie să respecte democrația, statul de drept și drepturile omului, iar banii acordați să fie folosiți și pentru lupta împotriva corupției, conform acordului din iunie cu miniștrii UE.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub