(video) Andrian Candu, despre decizia CC: Regret această ieșire emoțională a președintelui

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că decizia Curții Constituționale a fost interpretată greșit, iar mandatul lui Igor Dodon nu poate fi suspendat. 

„Vreu să îmi exprim regretul că deodată după anunțul Curții Constituționale, unii au început să speculeze, să vină cu tot felul de interpretări, fără măcar să aștepte să fie publicată decizia.

În context, o să-mi exprim și regretul față de declarațiile făcute de președintele Igor Dodon, care, pe emoții mai mult și fără să aștepte și să discute cu specialiștii, juriștii,care este efectul deciziei, a iesit în public și a făcut unele declarații pe care le consider că au depășit limita. Unele declarații de condamnare a CC este inadmisibil, deoarecea aceeași Curte a decis și validat mandatul. Regret această iesire emoțională, îl înțeleg, dar  trebuie să ne calmăm, să analizăm cu minte limpede și apoi să ieșim”, a declarat Candu după ședința biroului permanent.

Pub

Mai mult, dânsul spune că a examinat cu mare atenție decizia CC și că a avut discuții și cu echipa de specialiști din Parlament: „Decizia CC nu suspenda în niciun caz activitatea sau mandatul președintelui.  

Decizia CC aduce și solutie si explica procedura de mai departe. Interimatul functiei doar pe elementul de numire a ministrului Apararii. Orice alte idei privind suspendarea lui Dodon sunt doar speculatii. Orice suspendare este urmată de referendum, referendum înseamna campania electorala, inseamna bani cheltuiti”.

UNIMEDIA amintește că ieri, 17 octombrie, Curtea Constituțională a decis că președintele nu are drept de veto în numirea în funcție al unui ministru propus de premier. Remanierile din Guvern se fac în Executiv, iar dacă președintele refuză o candidatură și pentru a doua oară, este un lucru formal. Prin urmare, Curtea constată că refuzul președintelui  este o încălcare gravă. Refuzul președintelui de numire a unui candidat la funcția de ministru constituie o încălcare gravă a Constituției, ceea ce poate servi ca motiv de suspendare a președintelui.

Ulterior, în cadrul unui briefing, președintele a acuzat CC că a luat decizia pentru Partidul Democrat, care este la guvernare.

„Veți răspunde pentru asta. Vin alegerile parlamentare. O să vedem. Vine timpul. Nu o să vă scape nici cetățenia română”.

Dodon a punctat faptul că nu va semna decretul pentru numirea ministrului Apărării: „Lasă Candu și Filip să semneze și să își ia răspunderea”.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub