(video) Anatol Durbală despre scenarii pentru filme moldovenești: „Avem în spate o dramă care merită zeci de filme”

Anatol Durbală este de părere că în istoria Republicii Moldova există multe subiecte care ar putea servi drept scenarii pentru filme moldovenești. Actorul a povestit despre câteva din ele în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

(video) Anatol Durbală despre scenarii pentru filme moldovenești: „Avem în spate o dramă care merită zeci de filme”
(Foto: UNIMEDIA)

Dramele oamenilor în vârstă ar fi un subiect de film. "Mă refer la sorțile ruinate; oameni care pe timpul sovietic erau cineva- medici, artiști, scriitori- iar când s-a ruinat o țară, s-au pomenit în drum, cu pensii mizere. [...] Nu este pur și simplu o temă de sărăcie", a povestit Anatol Durbală.

Copiii, în special cei crescuți de un părinte, sau fără părinți, în contextul migrației, ar fi și el un subiect demn de scenarii de filme. "Vin fete de 28-30 de ani, cu "Sorbona" sau instituții serioase de învățământ, se întâlnesc cu mama, care de 20 de ani e plecată în Italia, care a muncit și i-a plătit contractul ca ea să învețe acolo, se așează la masă și nu au despre ce vorbi. [...] Ruptura aceasta care s-a întâmplat între generații este o dramă, care după părerea mea, merită zeci de filme", a mai spus actorul.

Pub

"Fata e obligată să îi zică mamei mamă, dar între ele există o prăpastie. Ea conștient înțelege că dacă mama nu se ducea să îi facă bani, ea nu ajungea azi cu rochița asta frumoasă, cu o engleză și o franceză perfectă, căsătorită cu un irlandez".

Temele istorice, cum ar fi deportările sau foametea, îl interesează în egală măsură pe regizorul Anatol Durbală. "Iertați-mă, dar foamentea din '46? Ce-mi povestea bunicul meu, pe mine mă furnică. Noi avem nu doar dreptul, avem obligația să ne înțelegem pe noi înșine și avem în spate o dramă care merită filme. Care Oscar? Cinci Oscare!", a concluzionat Anatol Durbală.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub