(video) Tehnologii și instrumente pentru un management eficient al procesului educațional

Instituțiile din învățământul vocațional au la dispoziție instrumentele necesare pentru gestionarea eficientă a proceselor educaționale și a evidenței elevilor. În acest sens, pe 24 mai a fost lansat Sistemul Informațional de Management pentru instituțiile profesional tehnice, elaborat cu susținerea Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și Guvernul României, sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

(video) Tehnologii și instrumente pentru un management eficient al procesului educațional
(Foto: UNIMEDIA)

”Este foarte importantă implementarea acestuia, pentru că asigură atât transparența în procesul decizional, dar și ajută cadrele didactice, elevii, managerii instituțiilor în vederea eficientizării procesului de lucru” a menționat Angela Cutasevici, Secretar de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul evenimentului de lansare.

Pub

”Am reușit să pilotăm acest sistem de management în câteva instituții care sunt beneficiare ale Proiectului ”Parteneriate pentru calitatea şi relevanța învățământului profesional tehnic în domeniul TIC”, a precizat Rima Bezede, președinte al Centrului Educațional Pro Didactica, unul dintre implementatorii Proiectului.

Lansarea sistemului informațional a fost posibilă grație susținerii oferite de către Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare, un partener important în procesul de modernizare a educației vocaționale din Republica Moldova.

Alexander Karner,  Șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece de Dezvoltare: ”Ideea este de a face sistemul cât mai interesant și atractiv pentru studenți și pentru profesori. Tinerii sunt motivați să interacționeze cu acest sistem. Este o tranziție de la formatul analog la cel digital. Aceasta face parte din procesul de digitalizare a sistemului educațional și este foarte util. Austria urmează această direcție deja de 15 ani și cred că Moldova se mișcă cu pași rapizi.”

”În acest proiect noi avem ca țintă 18 instituții din învățământul profesional tehnic, dintre care trei sunt promotori activi ai sistemului de management. Sperăm că și celelalte instituții se vor alătura acestei inițiative” a menționat Irina Oriol, Director Executiv Adjunct al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).

ATIC speră că feedbackul părinților va fi unul pozitiv și că aceștia se vor bucura de acest sistem, având posibilitatea să afle mai multă informație despre reușita și succesele copiilor lor.

Colegiul ”Iulia Hașdeu” din Cahul a implementat cu succes sistemul și îl utilizează activ în managementul instituției. Directorul Colegiului se declară foarte mulțumit de utilizarea acestui instrument, menționând că unul dintre avantaje îl constituie accesul la datele corecte și actualizate despre toți elevii înrolați la studii, dar și optimizarea semnificativă a resurselor de timp.

Sistemul Informațional de Management pentru instituțiile profesional tehnice a fost dezvoltat în cadrul Proiectului „Parteneriate pentru calitate și relevanță în învățământul vocațional TIC din Moldova”, implementat de Centrul Educațional Pro Didactica și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Proiectul vizează modernizarea procesului de pregătire a specialiştilor TIC în instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi dezvoltarea unei oferte educaţionale ajustate cerinţelor curente ale industriei.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub