(video) Siegfried Mureșan, despre votarea sistemului mixt: E o pierdere ireversibilă de credibilitate pentru Republica Moldova

Votarea sistemului mixt de către Parlament e o pierdere ireversibilă de încredere pentru Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute de europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

Acesta susține că conducerea țării ar fi trebuit să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția și să nu încalce îndrumările instituțiilor europene.

„Când delegații din Republica Moldova, președinte de Parlament, președinte de partid, premier, au fost la Bruxelles li s-a spus: implementați avizul Comisiei de la Veneția integral, nu modificați legislația electorală, ci țineți cont de toate recomandările. Astăzi au modificat legislația electorală neținând cont de toate recomandările Comisiei de la Veneția, adică au încălcat ceea ce de la cel mai înalt nivel li s-a spus în Europa în ultimele săptămâni”, a declarat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a vorbit și despre consecințele votării proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral și că, mâine dimineață, urmează să fie înștiințați despre decizia de la Chișinău toți președinții și premierii statelor UE.

„E o pierdere ireversibilă de credibilitate pentru Republica Moldova. Mâine dimineață la ora 9:00, toți premierii și președinții țărilor UE vor avea pe masă informări cu privire la votul de astăzi și în acele informări va scrie următorul lucru: „o majoritate de conjuctură formată în Parlamentul Republicii Moldova, 74 de parlamentari, care nu este o majoritate naturală, rezultată din urma ultimelor alegeri, a votat în mod netransparent modificarea legislației electorale încălcând astfel avizul Comisiei de la Veneția și a avertismentele tuturor celorlalte instituții internaționale”.

Situația este extrem de serioasă, de aceea și insituțiile vor reacționa doar după o analiză detaliată a situației, reacția va fi extrem de clară și fermă, dar nu vă așteptați la reacții intempestive. Vicepreședintele Comisiei Europene a spus extrem de clar: implementați toate recomandările Comisiei de la Veneția, însă această acțiune este o încălcare a tuturor avertismentelor venite de la nivel european în ultimele săptămâni”, a afirmat eurodeputatul român.

Cât despre solicitarea Partidului Popular European către Comisia Europeană de a opri finanțările către Republica Moldova, Mureșan afirmă că ar fi posibilă a astfel de acțiune, dat fiind faptul că PPE-ul este un partid care conduce Uniunea Europeană.

Președintele Daul, a solicitat înghețarea asistenței marcofinanciare pentru Republica Moldova, pentru că anterior a spus că această asistență va putea veni doar dacă legislația electorală se modifică ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția, transparent, consensual după o dezbatere cu sprijinul opoziției. Nu s-a întâmplat acest lucru. Această solicitare are o greutate politică excepțională, mai ales că regulile jocului au fost cunoscute de autoritățile din Republica Moldova”, a conchis Mureșan.

UNIMEDIA menționează că astăzi Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului elecoral. Cu votul a 74 de deputați a fost adoptat sistemul de vot mixt, după ce la ședința Parlamentului din 5 mai, Legislativul a votat în prima lectură comasarea proiectelor cu privire la sistemul uninominal, propus de PDM și mixt, propus de PSRM.

Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați - în baza listelor de partid. 

Anterior speakerul Andrian Candu a declarat că proiectul va fi supus votului în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția.

Ulterior Comisia de la Veneția a publicat avizul privind proiectul de lege care se referă la modificarea sistemului de vot actual în sistem mixt. Organul consultativ nu recomanda ca în condițiile actuale Republica Moldova să modifice sistemul electoral.

De asemenea, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat anterior că dacă Parlamentul va vota proiectul de lege privind votul mixt, asistența macrofinanciară 100 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană anunța că urmează să le acorde Republicii Moldova, ar putea să fie anulată.

Partidul Popular European a venit cu un mesaj în care denunță schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova și condamnă cu vehemență ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către legislativul de la Chișinău.

Astăzi câteva mii de oameni, printre care liderii partidelor de opoziție și susținătorii acestora, s-au adunat în fața Parlamentului manifestându-și nemulțumirea față de modificarea sistemului de vot.

Tot în fața Parlamentului s-au adunat și susținători ai votului mixt, care au plecat imediat ce Legislativul a votat proiectul de lege în lectură finală.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.