(video) Renato Usatîi, convins 90% că alegerile parlamentare vor avea loc în decembrie: „Nu e o decizie finală”

Președintele Partidului Nostru și ex-primarul de Bălți, Renato Usatîi, susține faptul că alegerile parlamentare nu vor avea loc în februarie 2019, așa cum a stabilit Parlamentul, ci în luna decembrie. În acest sens, dânsul a ținut să menționeze că în Republica Moldova nu există o luptă politică deja, deoarece toate se fac sub dictarea liderului PD, Vlad Plahotniuc.

„Pot să vă spun, că alegerile despre care atât de mult se discută, nu e o decizie finală. Alegerile nu vor avea loc în februarie 90%, ci vor fi cu aproximativ două luni mai devreme, posibil în decembrie. Pentru ca nimeni să nu reușească să se pregătească de aceste alegeri.

Nu mai există luptă politică. Totul se face sub dictarea lui Vlad Plahotniuc. 

Atunci când cineva stă la libertate și fură, atunci când se comit diferite infracțiuni, atunci când țara asistă la o răpire de oameni...despre ce mai putem vorbi?” a susținut Usatîi.

De asemenea, și Igor Dodon a ținut să menționeze acum câteva săptămâni că data alegerilor ar putea fi modificată.

De menționat că, Parlamentul a decis în ședință plenară că alegerile parlamentare vor fi organizate pe 24 februarie. 

UNIMEDIA amintește că alegerile parlamentare vor avea loc sub sistemul de vot mixt. 

Proiectul cu privire la adoptarea sistemului electoral mixt a fost votat pe 20 iulie de către 74 de deputați, deși Comisia de la Veneția a adoptat un aviz critic față de proiectele privind votul mixt și uninominal.

Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați - în baza listelor de partid. 

Candidații din circumscripțiile uninominale vor putea fi candidați independenți ori desemnați de către partidele politice. Cât privește circumscripția națională, acolo concurenții electorali vor fi doar partidele politice. Candidații independenți nu pot candida în mai multe circumscripții. Dar, în principiu, un cetățean poate candida într-o circumscripție majoritară, în calitate de independent și în circumscripția proporțională, pe lista unui partid politic.

Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a prezentat lista circumscripțiilor uninominale. Conform hărții finale, care cuprinde în total 51 de circumscripții, 48 vor fi constituite pe teritoriul Republicii Moldova, iar trei în afara țării, se arată într-un comunicat de presă emis de reprezentanții Executivului.

Astfel, în municipiul Chișinău au fost formate 11 circumscripții, în municipiul Bălți  –  două și pe teritoriul Unității Teritorial Administrative Găgăuzia la fel două circumscripții. Totodată, din cele 48 de circumscripții din republică, două vor fi create pentru teritoriul din stânga Nistrului: una pentru localitățile Camenca, Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol, iar cealaltă pentru Slobozia, municipiul Tiraspol și Tighina.

Pentru reprezentarea teritoriilor din afara țării unde se află cetățeni moldoveni au fost constituite trei circumscripții uninominale: una în Est de Republica Moldova, o altă în Vest de Republica Moldova și una pentru Statele Unite ale Americii și Canada.

 

Pub