(video) Raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2017

Raportului de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2017 a prezentat o creștere a performanțelor autorității de concurență, astfel anul trecut, în instanțele naționale au fost examinate 54 de dosare în care Consiliul Concurenței a fost reclamat, pârât sau intervenient accesoriu.

Foto: Consiliului Concurenței

În 90 % dintre cazurile finalizate, Consiliul a obținut câștig. Totodată suma sancțiunilor menținute de instanțele de judecată depășește cu 21 % bugetul executat al Consiliului Concurenței pentru anul 2017.

Ca urmare a neregulilor depistate de către organul de supraveghere, întreprinderile care au admis abateri de la lege au fost amendate cu 12,5 milioane de lei, ce mai mare ajungând până la un milion. Valoarea sancțiunilor achitate în bugetul de stat dublându-se față de 2016.

De asemenea a crescut cu peste o treime și numărul concentrărilor economice internaționale notificate către Consiliul Concurenței, apt ce denotă o creștere a complexității investigațiilor și responsabilității mai mari în rândul companiilor.

„Cifrele arată că numărul și impactul investigațiilor demarate de Consiliu a crescut, în timp ce durata de investigație este în scădere. Acest fapt vorbește de profesionalismul echipei noastre. Și politicile de clemență dau roade, tot mai multe companii înlătură benevol neregulile, iar asta este ceea ce urmărim noi, o respectare corectă a legii și, respectiv, un mediu concurențial sănătos”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Viorica Cărare.

În anul 2017, Consiliul Concurenței a implementat cinci proiecte de asistență externă cu suport donatorilor străini cum ar fi Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Gradul Băncii Mondiale.

La capitolul eficiență, este de menționat că raportul dintre impactul asupra bunăstării consumatorilor și bugetul alocat pentru activitatea Consiliului Concurenței estre de unu la nouă, ceea ce înseamnă că pentru fiecare leu utilizat de CC din bugetul de stat, consumatorul final a câștigat nouă lei.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.