(video) Moldovenii vor putea aplica semnătura digitală cu telefonul mobil

Moldovenii vor putea de azi să semneze orice act cu ajutorul telefonului mobil, informează UNIMEDIA. Astăzi, 14 septembrie, Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul  Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale” şi Centrului de Guvernare Electronică, în parteneriat cu operatorii de telefonie mobilă Moldcell şi Orange, au lansat, în premieră, serviciul „Semnătura mobilă”.

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea aplica semnătura digitală cu telefonul mobil. Astfel, aceştia vor putea semna acte la distanţă, rapoarte, declaraţii către instituţii sau cereri online. La fel, cetăţenii vor putea accesa servicii electronice atât publice, cât şi private.

În doar 15 minute fiecare poate deveni proprietarul semnăturii mobile. Pentru aceasta, cetăţenii se vor deplasa la reprezentanţele operatorilor de telefonie mobilă cu buletinul de identitate. Abonaţii vor completa o cerere şi vor primi imediat o cartela SIM specială care include semnătura mobilă şi un PIN cod unic. De asemenea, la momentul înscrierii, fiecare cetăţean va putea alege un plan tarifar şi un tip de abonament.

Fiecare posesor al semnăturii mobile poate fi sigur de faptul că aceasta va oferi un grad sporit de securitate a operaţiunilor executate, integritatea datelor, rapiditatea procesării, confidenţialitate.

„Legea spune clar că instituţiile statului sunt obligate să accepte acte semnate digital. Documentul electronic are aceleaşi efect juridic ca şi documentul pe suport de hârtie, autentificat cu semnătură olografă. În secolul digital  interacţiunea dintre autorităţi şi cetăţeni poate avea loc cu succes în spaţiul virtual”, a declarat prim-ministrul Vlad Filat.În context, directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a precizat că „Semnătura mobilă” va putea fi folosită de oriunde şi oricând, de pe telefonul mobil. Oricine va avea nevoie, de exemplu, de un act de stare civilă, de copia unui act oficial sau de indemnizaţii le va putea solicita online, utilizând „Semnătura mobilă”. Acest lucru va facilita cu mult viaţa fiecăruia, scutind cetăţenii de rânduri interminabile în fața ghișeelor și alte cheltuieli în plus.

Până la sfârşitul anului 2012, „Semnătura mobilă” va fi oferită gratuit de către operatorii de telefonie mobilă. Pe viitor, preţul serviciului va fi unul accesibil pentru cetăţeni. Potrivit legii nr. 264 din 15 iulie 2004 cu privire la documentul electronic şi semnătura digitală, documentele în format electronic se echivalează cu documentele pe hârtie semnate olograf.
Recent Centrul de Guvernare Electronică  a lansat un nou serviciu public electronic „e-Cazier”, iar până la finele anului curent urmează să fie lansate alte servicii, cum ar fi online-licenţa, raportarea electronică la Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi aplicarea online pentru acte în domeniul construcţiei.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub