(video) La fel ca și reparația clădirii Președenției, partenerul privat pentru Arena Chișinău este o companie din Turcia. La sfârșitul lunii august vor începe lucrările de construcție

La sfârșitul lunii august vor începe lucrările de construcție pentru proiectul Arena Chișinău. În cadrul unui briefing de presă susținut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc și ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, au anunțat partenerul privat pentru Arena Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

Partenerul privat, care este și singura companie ce și-a prezentat interes de a investi în acest priect, este Compania „Summa”, care provine din Turcia. Summa execută toate tipurile de proiecte de construcții la cheie și de dezvoltare în domeniul imobiliar.

Ministrul Economiei, Chiril Gaburici a mai adăugat că în luna iulie și august se preconizează negocierile cu partenerul Arenei Chișinău. De asmenea, dânsul a mai menționat că progresul este de 86,4 % în ceea ce privește pregătirea șantierului, iar începând cu săptămâna viitoare se preconizează defrișarea zonei și finalizarea separării celor 10 ha de cele 69,2.

UNIMEDIA amintește că timp ce 60 de zile, între 5 mai și 4 iulie, orice companie a putut să-și depună dosarul pentru a investi în proiectul viitoarei Arene Sportive.

Însă, doar o singură companie a prezentat interes și a depus dosarul de participare la concursul de selectare a partenerului privat. Compania și-a anunțat intenția de a investi 40 de milioane de euro în proiectul care a fost inițiat de către Partidul Democrat. 

UNIMEDIA amintește că Partidul Democrat a anunțat în cadrul unui breafing de presă că va fi construită în localitatea Stăuceni o arenă sportivă. Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, acest proiect este unul de tip public-privat.

Chișinău Arena urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la 5 mii de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri. Termenul propus pentru realizarea proiectului este de un an.

O asemenea construcție nu a putu fi lăsată și fără critici. În cadrul vizitei lui Igor Dodon și președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, la Institutul Fitotehnie „Porumbeni” în luna aprilie curent, șeful statului a făcut unele declarații privind proiectul „Arena Chișinău”. Dânsul se arată indignat de banii alocați din bugetul statului pentru construcția arenei care, potrivit lui, puteau fi utilizați la majorarea salariilor.

După anunțul PDM-ului de acest proiect, la data de 13 aprilie curent, Guvernul a aprobat Hotărârea prin care sunt stabilite prevederile și condițiile parteneriatului public-privat, care se va ocupa de construcția sălii polivalente Arena Chișinău.

Potrivit expertului Dumitru Alaiba, aceste prevederi au fost adoptate "pe neprins de veste, fără nici o consultare".

"Pe neprins de veste, fără NICI o consultare, s-au găsit și 200 milioane lei, și 70 hectare de lângă Stăuceni devin proprietate PRIVATĂ (pentru moment la un SRL de stat, dar nu pe mult, desigur). 
Asta nu e PPP, e un simplu jaf. Se pregătește firma și o să vină ”privatul” la tot gata să o preia. Schema aeroport, doar că acolo compania ce trebuia preluată era gata (Aeroportul Chișinău). 
Este foarte tupeistă această intenție. 
Sunt tot mai convins că orice asistență financiară bine intenționată doar alimentează corupția în țara asta. Și cu orice ”proiect național” ei îmi dau tot mai multe argumente", a scris Alaiba pe Facebook.

De menționat că Centrul pentru Politici și Reforme a scris că și-a manifesat îngrijorarea față de transparența proiectului Arena Chișinău, în special în selectarea investitorului.

"Considerăm că acest proiect PPP trebuie oprit și reinițiat doar după îndeplinirea acțiunii 13 din asistența macro-financiară a UE de 100 milioane euro, care ține inclusiv de modificarea legislației privind parteneriatele public-private", scria watch.cpr.md.

La propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, va fi creată Societatea cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, cu cotă integrală de stat. Terenul de aproape 70 de hectare, amplasat în comuna Stăuceni, Chișinău, care aparținea anterior Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, va fi transmis în calitate de aport în capitalul social al societății nou create.
 
Ministerul Finanțelor urmează să aloce 102 milioane de lei din Bugetul statului pentru anul 2018 și alte 100 milioane de lei pentru anul 2019, pentru capitalul societății SRL "Arena Națională".
 
De menționat că clădirea Președinției Republicii Moldova este reparată de o companie de construcții din Ankara, Turcia. Este vorba de firma „Sonbay”. Aceasta a fost desemnată în urma unei licitații organizate de Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA).

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.