(video) La Ismail au sărbătorit Ziua Limbii Române: Participanții au cerut ca toate școlile românești (moldovenești) din regiunea Odesa de la așa numită ”limba moldovenească” la limba de predare română

La 8 septembrie 2018 Centrul de Informare al Romaniei din Ismail a organizat conferința ”Limba și identitatea românescă” și un program cultural ”Limba noastră”.

În cadrul conferinței au fost dezbătute diferite subiecte acute.
Zinaida Pinteac – profesoară a ȘMCG Staroselie, r-nul Sarata, regiunea Odesa a vorbit despre păstrarea limbii și identității românești în comunitățile istorice, Tatiana Gherdelescu – profesoară a ȘMCG Meneailovca, r-nul Sărata a relatat despre statutul, rolul și funcțiile limbii române în Ucraina, Andrei Tcaci – profesor a ȘMCG Limanscoe, r-nul Reni a povestit despre promovarea și păstrarea valorilor culturale în comunitățile istorice, Maria Catanoi – interpreta îndrăgită de la Reni a vorbit despre păstrarea tradițiilor populare românești.
În cadrul Conferinței domnul Adrian Brădeanu reprezentantul Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” din București a menționat cei mai buni profesori și elevi din regiunea Odesa cu diplome de excelență și premii bănești pentru activitatea pedagogică și aportul constant în menținerea și promovarea identității românești și pentru aportul constant în menținerea și promovarea identității românești.
 
Printre invitații Conferinței au mai fost prezenți și Andrei-Marius Sîrbulescu, referent principal relații și Svetlana Șandru, funcționar consular (traducător) al Consulatului General Al României la Odesa.
În încheierea Conferenței toți participanții ei au semnat o scrisoare, adresată Liliei Grinevici, Ministrul Educației din Ucraina cu rugămintea de a trece toate școlile românești (moldovenești) din regiunea Odesa de la așa numită ”limba moldovenească” la limba de predare română, precum a fost pînă în anul 1998, ca școlile să aibă acelaș program de studiu al limbii române care este în regiunile Cernăuți și Transcarpatia din Ucraina.
Mai apoi, în sala de festivități a Universității Umaniste de Stat din Ismail s-a derulat un concert extraordinar cu genericul ”Limba” noastră”.
În încheiere, toți participanții evenimentului cultural au fost menționați cu Diplome de merit de organizatori, după care toată lumea din sală s-a încins într-o horă strămoșească, demonstrând tuturor, că limba româna este la ea acasa, ea nu a dispărut și este vie, ea este bogația noastra !
 
Autor: Andrei Tcaci,
profesor de limba franceză a ȘMCG Limanscoe,
conducător artistic al CC Limanscoe (Frecăței), r-nul Reni

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.