(video) Întoarcerea lui Decebal - Peretele Gloriei

Orice popor are o istorie și orice prezent are un trecut. Pictura murală cu Regele Decebal și cei trei daci este un omagiu adus strămoșilor noștri, care au luptat cu dârzenie pentru integritatea poporului lor.

În zilele noastre devine o norma ca valorile naționale, isorice și culturale să fie transpuse în opere de artă, inclusiv pe segmentul picturilor murale. Un curent vechi cu o suflare nouă apare în țara noastră și capătă amploare. 

(video) Întoarcerea lui Decebal - Peretele Gloriei
(Foto: CAPAROL)

Mai bine de 5 ani de zile au fost realizate mai multe picturi murale în sectorul Botanica: ”Solidaritatea” (2012), ”Cerbul” (2013), ”Fluturii Libertății” (2014), ”Băiatul pe bicicletă” (2015) și ”Peretele Gloriei – Decebal” (2017). Aceste inițiative au venit inițial de la Institutul Polonez din București în cadrul programului de cultură poloneză. Având o experiență imensă în realizarea picturilor murale în Polonia, o echipă de pictori polonezi, care au executat primele lucrări în Chișinău, au implicat și tineri studenți de la Academia de Arte Plastice, pentru a transmite experiența sa tinerilor pictori din Moldova. Ca rezultat al acestor implicări, astăzi îl cunoaștem pe Radu Dumbrava, tînărul artist mural, care a preluat această tehnică și meserie dorind să promoveze cultura murală atât la nivel național cât și la nivel internațional.

Pub

Compania CAPAROL a fost și este partenerul de încredere în realizarea acestor opere de artă oferind vopsele ecologice și suport tehnic echipelor de artiști murali. O pictură murală trebuie să fie de durată și să-și păstreze intensitatea culorilor, pentru a transmite valoarea sa pe parcursul a multor decenii generațiilor care vin, iar CAPAROL poate oferi toate aceste caracteristici: intensitate, durabilitate și naturalețe prin produsele sale ecologice.

Daca primele 4 picturi au fost realizate în parteneriat cu Institutul Polonez din București și Primăria Chișinău, atunci ”Peretele Gloriei Decebal” este un proiect social coordonat si realizat în totalitate de compania CAPAROL. Ideea proiectului și schița a venit de la pictorul Radu Dumbrava, după care s-a ajustat schița, au urmat discuții cu istoricul Sergiu Demerji legate de cromatică și specificul perioadei Geto-Dace.

Realizarea unui proiect de o astfel de anvergură necesită timp, efort și costuri pe măsură. Pentru a implica societatea civilă și a oferi un spor financiar suplimentar echipei de pictori a fost lansată o campanie de colectare de fonduri pe o platforma on-line, care continuă și acum. Toate sursele colectate urmează a fi transferate către echipa de pictori murali.

Deși proiectele sociale necesită un efort uman și financiar considerabil, compania CAPAROL încurajează tinerii artiști și toți cei interesați să dezvolte pictura murală să elaboreze și să vină cu proiecte pe care să le realizăm împreună, pentru a le oferi întregii societăți.

Vă îndemnăm să facem Moldova mai frumoasă, atât pentru noi, cât și pentru cei, care ne vizitează țara. Pentru a fi la curent cu acțiunile și proiectele sociale susținute de CAPAROL, puteți să ne urmăriți pe facebook, iar pentru a face cunoștință cu produsele noastre Vă invităm în showroom ul CAPAROL pe adresa Puskin 44.

CAPAROL – Totul este posibil!
P.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub