Citește toate știrile la acest subiect

(video) Implementarea Acordului de Asociere, îngreunat din mai multe motive: Unul dintre vinovați ar fi Igor Dodon

Implementarea Acordului de Asociere are mai multe impedimente, printre care s-ar face vinovat și președintele Igor Dodon. Declarațiile aparțin lui Ministrului de Externe, Andrei Galbur, și au fost făcute în cadrul ședinței comune Parlament-Guvern.

(video) Implementarea Acordului de Asociere, îngreunat din mai multe motive: Unul dintre vinovați ar fi Igor Dodon
(Foto: captură video)

„Mă voi referi la unele aspecte ce țin de planul național de acțiuni pentru realizarea Acordului de Asociere pentru primul semestru al anului curent. În conformitate cu procedura stabilită în Guvern, sunt elaborate rapoarte cuprinzătoare privind implementarea planului la finele primului semestru, în iulie și la finele anului- în ianuarie anul viitor. Analizele primului semestru deja arată unele tendințe”, a declarat Ministrul Afacerilor Externe Andrei Galbur.

Potrivit lui Galbur, implementarea Acordului de Asociere are un caracter neuniform determinat de complexitatea angajamentelor asumate, care este mai mare în cazul titlului patru și din Acord.

„Aceste variabile de termen, așa numite predispuneri naturale, ale unele titluri ale acordului spre rate mai mari de realizare și totodată, respectiv, unei rate mai mici. Pe de altă parte, anumite acțiuni au o pondere mai mare în evaluările partenerilor europeni decât altele, astfel că anumite rate mai mici cantitativ nu înseamnă și evaluări mai puțin cantitative din partea UE”, a declarat Ministrul Afacerilor Externe.

Andrei Galbul a mai declarat că, deși, de regulă cele mai mici rate de realizare erau la titlul patru, acum cea mai mică rată de realizare o are titlul trei, ale cărui acțiuni au fost îndeplinite în proporție de 20%, iar cea mai mare este titlul cinci – de 80 la sută.

„O altă particularitate este datele statistice sunt elaborate pe o dată anumită. Pe parcursul realizării raportului, au fost realizate anumite restanțe, ceea ce ridică șansele de implementare, așa cum reprezint punctul șase din Acord, pentru perioada de implementare a primului semestru, iar anumite evoluții o pot chiar diminua cum a fost cazul refuzului de promulgare a unor lege de președintele Igor Dodon. De asemenea hotărârile de Guvern și legile nu sunt considerate realizate dacă nu sunt publicate în monitorul oficial”, a declarat Galbur.

Potrivit acestuia, acest proces poate dura câteva săptămâni. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub