(video) Deputați, despre tandemul Guvern vs. ANRE: „Un circ”

Ping-pongul dintre Guvern și ANRE este văzut de unii deputați ca fiind o „ceartă” ironică, iar majorarea sau micșorarea prețurilor stă în mâinile Guvernului.

(video) Deputați, despre tandemul Guvern vs. ANRE: „Un circ”
(Foto: UNIMEDIA)

„Este un teatru de prost gust, când trei capete la un zmeu se ceartă între ele”, spune Grigore Cobzac.

Întrebat de această fluctuație, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a refuzat să se expună.

Pub

De aceeași părere ca și Cobzac este și liberalul Roman Boțan. „Noi considerăm că scumpirea prețurilor a fost una nejustificată, dar trebuie să luăm în vedere și cadrul legislativ care spune că această autoritate este una independentă, iar atunci când ia anumite decizii trebuie să blazeze anumite argumente. Ceea ce a făcut Guvernul, din punctul nostru de vedere, este un ping-pong și vrea să demonstreze o anumită forță politică, încearcă să controleze inclusiv această autoritate”.

De asemenea, democrata Valentina Statan afirmă că prețurile sunt prea mari. „Tot ce-mi doresc este ca să fie ieftinite pentru populație. Sunt obligată să vin cu politici de protecție socială. Guvernul nu trebuie să se implice, dar sunt produse cu caracter social, precum și aceste produse. Guvernul trebuie să intervină pentru să mențină un control oarecare și a cunoaște situația”.

Comunistul Oleg Reidman afirmă că totul este un joc. „Guvernul nu cunoaște cum să rezolve această situație, deoarece metoda de calcul a prețurilor s-a stabilit la ANRE, s-a confirmat de Guvern, iar apoi în Parlament”.

Deputata PD, Valentina Buliga nu a putut să se dea clar cu părerea, dar a ținut să își exprime îngrijorarea. „Nu pot eu să comentez aceasta. Sunt persoane responsabile care știu ce fac și important este ca să avem această autoritate liberă și independentă, iar Guvernul trebuie să fie îngrijorat și cred că a făcut-o just”.

Fostul președinte, Vladimir Voronin, i-a sugerat actualei guvernări să vină la metoda de calcul, care se făcea pe timpul în care era el la guvernare. „Special. Dapoi Guvernul e în mâinile lui îi politica de acizii, Guvernul are dreptul are dreptul inițiativ-legislativ , Guvernul trebuie să vină cu inițiativa din Parlament să modifice legea. Ce o să hotărască Judecata? Toți oamenii care plătesc prețuri aiurea în acest combustibil, să nu iasă în grevă, să nu facă proteste. Soluția este ca să Guvernul și să schimbe politica de accizie și trebuie de controlat ce venituri au cei care importă acest produs petrolier”.

UNIMEDIA precizează că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a suspendat ordinul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică de majorare a prețurilor la carburanți, asta după ce Ministerul Economiei a solicitat instanței de judecată să examineze anularea deciziei ANRE.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub