(video) De ce au fost anulate alegerile parlamentare din toamnă, la iarnă? Motivele invocate de Andrian Candu care se contrazic

Președintele Parlamentului se contrazice pe el însuși. După ce în luna februarie 2018, Andrian Candu a declarat în cadrul unei emisiuni că următoarele alegeri parlamentare ar putea avea loc în noiembrie-decembrie curent, deoarece „luând în considerarea experiențele anterioare din cei 26 de ani de independență, campania electorală desfășurată iarna, în decursul sărbătorilor de iarnă, nu aduce bine nici alegătorului, nici acelui ales”, iată că tot el a informat că data stabilită pentru alegerile parlamentare va fi la 24 februarie 2019. 

(video) De ce au fost anulate alegerile parlamentare din toamnă, la iarnă? Motivele invocate de Andrian Candu care se contrazic
(Foto: UNIMEDIA)

„Perioada optimă pentru alegeri, deși există o limită legală până în martie 2019, dar luând în considerarea experiențele anterioare din cei 26 de ani de independență, campania electorală desfășurată iarna, în decursul sărbătorilor de iarnă, nu aduce bine nici alegătorului, nici acelui ales. Astfel, preferințele sunt pentru toamna acestui an, adică până la sfârșitul anului 2018 vor avea loc alegeri”, declarase Candu la 22 februarie 2018 în cadrul unei emisiuni. 

Iată că la 27 iulie curent Parlamentul a decis în ședință plenară că alegerile parlamentare vor fi organizate pe 24 februarie. 

Pub

Motivele invocate de Andrian Candu, care au stat la baza stabilirii acestei date, sunt ca să ofere timp suplimentar de pregăre opoziției pentru alegeri. 

„Astfel încât, absolut toți să fie bine pregătiți”, a menționat Candu de la tribuna Parlamentului.

UNIMEDIA amintește că alegerile parlamentare vor avea loc sub sistemul de vot mixt. 

Proiectul cu privire la adoptarea sistemului electoral mixt a fost votat pe 20 iulie de către 74 de deputați, deși Comisia de la Veneția a adoptat un aviz critic față de proiectele privind votul mixt și uninominal.

Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați - în baza listelor de partid. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub