(video) Candu comentează suspendarea primei tranșe din Programul de Asistență Macrofinanciară: S-a făcut o mare greșeală

Președintele Parlamentului a explicat de ce Uniunea Europeană a decis să suspende oferirea primei tranșe din Programul de Asistență Macrofinanciară. Potrivit lui Candu, Uniunea Europeană a obosit de regiune, iar această schimbare de dispoziție a dus la o mare greșeală. 

Totodată, șeful Legislativului a făcut o paralelă cu reacția Rusiei atunci când Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.

„Chiar și domnul Hahn a zis că spiritele sunt încinse. Chiar și când am vorbit cu cei din PPE și cu alți membri ale partidelor Parlamentului UE le-am spus că s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Acum tot sunt supărați. Dați-ne timp să creăm o structură în Parlament, să analizăm noi, să venim noi cu schimbări. Veniți cu o misiune la Chișinău - să analizați pe loc ce s-a întâmplat și după aia veniți cu critici sau aprecieri, cu suspendări sau fără. Mi se pare că s-a făcut o mare greșeală”, a menționat Candu, în cadrul unei emisiuni de la Prime. 

În acest context, președintele Parlamentului a amintit de reacția Rusiei atunci când Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE. 

„Rușii atunci s-au supărat și în mod abuziv au venit cu embargo. În această situație e bine să se vină cu mai multă comunicare și nu retragere. Dar observăm un dezinteres... Uniunea Europeană a obosit de acestă zonă: războiul din Ucraina, unele probleme în Georgia, în Republica Moldova. De la entuziasmul din 2009 se simte o schimbare de dispoziție”, a punctat acesta. 

UNIMEDIA amintește că plata primei tranșe din cadrul actualului Program de Asistență Macrofinanciară a fost suspendată. Această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău. 

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care îndeamnă Comisia Europeană "să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară (AMF) pentru Moldova" și, totodată, "să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare".

Guvernul a venit cu o reacție în care se spune că, pe lângă Executiv, și autoritățile din UE "poartă o responsabilitate" pentru faptul că "lucrurile nu merg încă așa cum trebuie".

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub