(video) Campaniile electorale pe rețelele de socializare ar putea fi reglementate prin lege: Propunerea lui Iurie Ciocan

Paginile oficiale ale politicienilor și ale partidelor de pe rețelele de socializare ar putea fi reglementate prin lege în timpul campaniilor electorale. Cel puțin asta a declarat membrul Consiliului Electoral Centrale Iurie Ciocan în cadrul Comisiei Juridice, Numiri și Imunități.

Foto: Parlament.md

Potrivit acestuia, în legislația electorală ar fi trebuie să fie introduse unele prevederi ce reglementează campania electorală în rețelele de socializare.

„Dacă noi nu o să analizăm în profunzime regulile care sunt promovate de aceste aceste rețele de socializare, noi nu am să putem înțelege cum sunt utilizate pe de o parte, iar pe de-a cealaltă parte, cum pot fi reglementate dacă se ia decizia unor reglementări. Nu trebuie să ne sperie viziunea de posibile reglementări”.

Ciocan a adus exemplu viitoare alegeri din Letonia, care la nivel de Guvern s-a încheiat un acord cu administrația rețele de socializare Facebook, pentru a combate fake news și pentru a combate elementele legate de agitația electorală nepotrivită și pe finanțare. „Haideți să înțelegem cum funcționează alege rețele. Pe rețele de socializare, orice persoană, partid poate să își deschidă câteva pagini. Este vorba de o pagină și este vorba de un profil. Reglementările sunt diferite în cadrul acestor rețele de socializare. Profilul este limitat în vizualizare, doar celor care fac parte dintr-un cerc de comunicare. [...] Acum noi trebuie să înțelegem și să luăm o decizie, adică Parlamentul trebuie să ia o decizie, ce facem aceste influențări. Cred eu că treebuie să ne luăm inimile în dinți și să mergem cu aceste reglementări pentru paginile oficiale, dacă vrem să respectăm legea în ziua tăcerii.

Iurie Ciocan a venit cu ideea de a limita suma de bani cheltuită în campania electorală în publicitate, iar candidații să fie nevoiți să iasă să comunice direct cu alegătorii.

La ședință au participat deputați, reprezentanți ai societății civile, juriști notorii, precum și președinta Comisiei Electorale Centrale și Secretarul de Stat al Ministerului Justiției. Potrivit datelor prezentate, până la această oră au fost 36 de cazuri de invalidare a alegerilor în Republica Moldova, în special, în scrutinele locale.

Vasile Bolea, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități a propus crearea unei subcomisii în Parlament care după fiecare scrutin, în comun cu autoritatea electorală, să examineze neregulile și dificultățile apărute și să propună după caz ajustări în legislație.

Pavel Postică, director de program, Asociația Promo-LEX a declarat că optează pentru abolirea prohibiției de agitație electorale în ziua alegerilor, excluzând secția de vot și spațiul adiacent.

De altă parte, Igor Boțan, reprezentant al Coaliției pentru alegeri libere și corecte, a opinat că ar fi bine să rămână ziua tăcerii, deoarece suntem o societate în tranziție.

Conform hotărârii Parlamentului din 12 iulie curent, Comisia juridică, numiri și imunități a fost împuternicită să analizeze, expertizeze și să evalueze legislația electorală, în conformitate cu standardele internaționale în materie de alegeri, cu referire la premisele și motivația juridică care au stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea rețelelor de socializare, precum și proporționalitatea sancțiunilor aplicate. Comisia urmează să prezinte Parlamentului, în termen de 60 de zile, concluzii și propuneri, inclusiv de perfecționare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrității procesului electoral și consolidării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova. 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.