(video) 8 metode prin care se pot frauda alegerile din 20 mai

Cu câteva zile înainte de ziua scrutinului pentru alegerea Primarului capitalei, staff-ul lui Andrei Năstase, candidatul comun al partidelor pro-europene A făcut un inventar al principalelor metode de fraudare a votului folosite în alegerile precedente.

Cele 8 metode sunt pe cât de cunoscute, pe atât de interesante. "Pentru a-i putea contracara, pentru a-i descuraja sau opri din furt e important ca mai întâi să le cunoaștem metodele. Să fim apoi atenți la ce se întâmplă atât în secția de votare unde suntem arondați cât și în afara ei și să sesizăm persoanele sau organele competente atunci când observăm ceva suspect", este recomandarea susținătorilor lui Andrei Năstase. 

Vedeți mai jos despre ce e vorba:

Metoda 1 – Anularea votului

Cea mai des folosită metodă de fraudare este anularea votului pentru un anumit candidat prin aplicarea frauduloasă, pe ascuns, a unei ștampile în plus pe buletinul de vot de către unul sau mai mulți membri din comisia electorală, atunci când se efectuează numărătoarea lor.

Metoda 2 – Alegătorul absent

Votarea abuzivă în absența alegătorului. Pentru acest truc se falsifică semnăturile pe lista de alegători a celor care nu s-au prezentat la vot, după care, la sfârșitul procesului de votare se adaugă în urnă buletine deja ștampilate pe numele candidatului pentru care se fraudează. Metoda se aplică spre sfârșitul zilei de votare și se bazează fie pe mituirea celorlalți membri din comisia electorală pentru a ”închide ochii”, fie pe neatenția acestora.

Metoda 3 – Suveica

Este cea mai sigură dar și cea mai costisitoare. Se aplică astfel: se fură un singur buletin de vot din secție și apoi se dă din mână în mână, în afara secției de votare. Cel care primește buletinul furat și gata ștampilat pe cine ”trebuie”, intră cu el în secția de votare, ia un buletin nou, intră apoi în cabina de vot și, fără a-l ștampila, îl pune în buzunar. Iese din cabina de vot și introduce în urnă buletinul gata ștampilat primit de la organizatorul schemei de fraudare. Apoi iese din secție și predă organizatorului celălalt buletin, neștampilat. Acesta va fi apoi ștampilat pe numele candidatului favorit și va fi predat în continuare următorului alegător implicat în schemă, care va repeta procedura de trucare. Ciclul se repetă de câte ori este nevoie.

Metoda 4 – Proba-foto

Alegătorul implicat în schema de fraudare intră cu telefonul mobil în cabina de vot și-și fotografiază buletinul de vot cu ștampila aplicată pe candidatul indicat de organizatorii fraudei. Fotografia este folosită apoi ca dovadă că alegătorul a votat cum i s-a cerut, în schimbul unei sume de bani sau a altor foloase materiale.

Metoda 5 – Lista suplimentară

Cu o perioadă de timp înainte de data alegerilor, sute, mii sau chiar zeci de mii de persoane care au fost plătite în acest scop, sunt ajutate să-și schimbe reședința în Chișinău și sunt trecute apoi în listele suplimentare. Metoda a fost folosită și la alegerile locale precedente, când mii de cetățeni și-au schimbat reședința în niște garaje din suburbiile Chișinăului, pentru a putea participa la vot în operațiunea de fraudare.

Metoda 6 – Urna clonă

Se aplică în procesul de votare cu urna mobilă, folosită pentru persoanele care nu se pot deplasa la secția de votare. După încheierea traseului, urna mobilă se pune în portbagajul mașinii cu care se deplasează membri secției de votare arondate și se acoperă cu o prelată. Când se ajunge înapoi la secția de votare, de sub prelată se scoate o altă urnă de vot, identică cu cea legală, dar cu buletine ștampilate anterior cu cine trebuie.

Metoda 7 – Diaspora

Prin falsificarea votului persoanelor plecate la muncă sau la studii în străinătate. Cu puțin timp înainte de începerea votării se introduc în urnă mai multe buletine de vot ștampilate deja. Apoi, pe parcursul votării, un membru sau mai mulți din comisia electorală semnează pe lista de alegători în numele celor plecați în afara țării și care, evident, nu aveau cum să participe la vot.

Metoda 8 – Alegătorul fantomă

Fraudarea se realizează prin introducerea în urnă a unor buletine de vot gata ștampilate, în numele unor persoane decedate a căror semnătură este apoi falsificată pe lista de alegători.

 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub