(video) 75 de ani de la anexarea Basarabiei la Rusia Sovietică

Astăzi se împlinesc 75 de ani de la anexarea Basarabiei și Bucovinei la Rusia Sovietică. Astfel, pe 26 iunie 1940, Comisarul pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică, informează UNIMEDIA.

România nu a avut de ales în acea perioadă din cauza presiunilor externe la care era supusă. S-a decis ca armata română să se retragă pentru a evita războiul. Potrivit istoricilor, evenimente s-au desfășurat într-un context geopolitic mult mai larg.

(video) 75 de ani de la anexarea Basarabiei la Rusia Sovietică
(Foto: UNIMEDIA)

Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul Basarabiei, partea nordică a regiunii Bucovina și a ținutului Herța. Dacă retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era amenințată cu război. 

Chiar a doua zi după inaintarea ultimatumului, trupele sovietice au ocupat Ţinutul Herţa, Basarabia şi nordul Bucovinei. O parte din aceste teritorii au fost alipite la Ucraina, iar pe cealaltă parte a fost înfiinţată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub