(video) 129 de ani de la moartea Luceafărului poeziei românești. Cimpoi: „Eminescu a promovat ideea unității și culturii universale”

În parcul „Ștefan cel Mare” a răsunat în lung și-n lat versurile Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu. Politicieni, scriitori și oameni de rând au venit să depună flori.

Astfel, bustul marelui poet a fost împânzit cu flori.

„Eminescu a promovat ideea unității și culturii universale”, a declarat istoricul literar, Mihai Cimpoi.

„Eu am cărțile lui, dar o dată tradus ele își pierd sensul, nu tot timpul reușit”.

De asemenea, printre cei prezenți au fost și membrii PLDM ce au venit înarmați cu flori cu lenta drapelului.

„Eminescu rămâne așa cum l-am cunoscut, geniu al literaturii române, suflet în sufletul neamului românesc”, a declarat deputata Maria Ciobanu.

„Păcat că s-a stins atât de tânăr, fiindcă a plecat la vârsta de 39 de ani. Eu cred că dacă mai trăia Eminescu, mai striga o dată „Unde iești tu Țepeș, Doamne?”, a declarat deputatul PLDM Tudor Deliu.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoşani și s-a stins din viață la vârsta de 39 de ani, la data de 15 iunie 1889, la București.

Mihai Eminovici este considerat cel mai important reprezentant al literaturii romantice din România. Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea şi a lucrat ca redactor la „Timpul". A debutat la vârsta de 16 ani cu poezia „De-aş avea" în revista „Familia".

Pub