Citește toate știrile la acest subiect

(video +18) Noi imagini cu Andrei Braguța, bătut violent de colegii de celulă. Trei poliţişti şi patru deţinuţi, trimişi în judecată

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, vor compărea pe banca acuzaţilor. Dosarul celor şapte în cazul lui Braguța a fost trimis în judecată.

Poliţiştii sunt acuzaţi de consimţământ tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane.

(video +18) Noi imagini cu Andrei Braguța, bătut violent de colegii de celulă. Trei poliţişti şi patru deţinuţi, trimişi în judecată
(Foto: captură video/ Procuratura Generală)

Un video făcut public de Procuratura Generală arată noi imagini cu Braguța, bătut violent de către colegii de celulă. Violența din partea codeținuților ar fi fost aplicată cu consimţământul tăcit al poliţiştilor din izolator.

Pub

Deținuții care se aflau într-o cameră cu Braguța sunt cercetați în arest preventiv, iar poliţiştii– în arest la domiciliu.

Dacă vor fi găsiți vinovaţi, ei riscă de la 8 până la 15 ani închisoare.

Alți zece polițiști ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău sunt urmăriți penaml, fiind bănuiți de că l-ar fi tratat inuman pe Andrei Braguța.

Alte două cauze penale au fost inițiate  pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

UNIMEDIA amintește că în investigațiilor inițiate de Procuratura Generală, s-a constatat că Braguța a fost bătut de alți patru deținuți, cu care se afla în cameră. Mai mult, Braguța a fost bătut cu acordul gardienilor, care, potrivit procurorilor, nu au întreprins nimic.

Procurorii mai spun că victima a fost torturat timp de o oră și jumătate. Alți deținuți din Izolatorul nr. 13 au declarat că Braguța striga după ajutor și bătea cu pumnii în ușa celulei.

Rudele acuză oamenii legii că l-ar fi bătut și astfel ar fi survenit decesul. De cealaltă parte, administrația pușcăriei a spus că tânărul s-a stins de pneumonie.

Cazul a fost mediatizat intens, iar opinia publică s-a revoltat față de tratamentul la care sunt supuse persoanele din închisori. Mai multe persoane din spațiul public au acuzat responsabilii de incompetență în serviciu

Ulterior, după ce tragedia lui Andrei Brăguță a fost relatată pe larg în mass-media, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Administrației Penitenciarelor au ieșit într-o conferință de presă în care au anunțat demararea unor anchete de serviciu și au dat asigurări că toți cei vinovați vor fi sancționați potrivit legii. 

IGP a venit cu o versiune a întregului incident, menționând că tânărul a fost reținut pentru că a depășit viteza legală pe traseul Bălți - Sărăteni, circulând cu 110 km/h. La cerințele legale de a opri, a ignorat solicitarea, continuând deplasarea pe contrasens, arătând prin fereastră gesturi indecente, iar după ce a fost reținut a avut un comportament agresiv.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub