Citește toate știrile la acest subiect

(video) Ion Ceban spune de unde va lua bani pentru a-și onora promisiunile electorale: „O luptă reală şi eficientă cu corupţia din Primărie, ne poate aduce anual câteva sute de milioane de lei”

În cadrul unei conferințe de presă, candidatul PSRM la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban, a spus de unde vor fi luaţi banii pentru onorarea promisiunilor electorale. Principala sursă de finanțare ar fi lupta cu corupția din primărie, spune Ion Ceban.

(video) Ion Ceban spune de unde va lua bani pentru a-și onora promisiunile electorale: „O luptă reală şi eficientă cu corupţia din Primărie, ne poate aduce anual câteva sute de milioane de lei”
(Foto: UNIMEDIA)

„În primul rând, aş vrea să vă amintesc despre faptul că socialiştii nu o dată au atenţionat opinia publică că, în ultimii 10 ani, în rezultatul fraudelor și furturilor în domeniul proprietăţii municipale, bugetul Chişinăului a fost păgubit cu peste șase miliarde de lei. Aceşti bani trebuie întorşi înapoi, pentru că sunt bani publici şi urmează să fie folosiţi pentru soluţionarea problemelor oamenilor. Imediat după preluarea mandatului de primar, voi dispune crearea unei comisii speciale care va investiga situaţia în acest domeniu.

În al doilea rând, vom pune în aplicare o nouă procedură de vânzare și arendare a proprietății municipale, asupra căreia noi, socialiştii, insistăm deja de trei ani – cea a licitaţiilor deschise. Estimările noastre arată că am putea obţine în următorii cinci ani minimum 2-3 miliarde de lei. În al treilea rând, după cum menţionam şi anterior, imediat după preluarea mandatului de primar, voi dispune efectuarea unui audit total al tuturor direcțiilor și întreprinderilor subordonate Primăriei, apoi va fi elaborată o nouă structură a Primăriei, care nu doar va asigura o eficienţă mai mare a municipalităţii, ci şi va economisi importante mijloace bugetare”, a declarat Ceban în cadrul conferinței.

Pub

„Mijloace financiare intenţionăm să obţinem de pe urma luptei cu corupţia, iar unul dintre instrumentele noastre de bază va fi asigurarea unei transparenţe totale în activitatea Primăriei. Toate deciziile din Primărie vor fi adoptate transparent și deschis, vom continua transmiterea în regim real on-line a ședințelor comisiilor din cadrul Consiliului Municipal. De asemenea, cele mai importante probleme sociale vor fi soluţionate în coordonare strânsă cu societatea civilă.

Un element important în lupta cu corupţia va fi crearea unui singur centru pentru furnizarea de servicii municipale, ce va funcționa pe principiul „GHIȘEULUI UNIC”. Astfel, se vor achita doar taxe legale şi în măsură reală şi deplină, ce vor completa bugetul capitalei, dar nu buzunarele funcţionarilor corupţi din Primărie. Încă un element important în lupta cu corupţia din Primărie va fi implementarea în continuare a achizițiilor publice electronice.

Ţin să vă amintesc în context că, la propunerea PSRM, din luna februarie 2018, Primăria a trecut la achizițiile publice electronice în anumite domenii. Drept urmare, aproximativ 25% din fonduri au fost economisite. Și procentul economiilor poate creşte substanţial, iar banii respectivi vor fi direcţionaţi spre soluţionarea problemelor oamenilor. În total, considerăm că o luptă reală şi eficientă cu corupţia din Primărie, ne poate aduce anual câteva sute de milioane de lei. 

Pe lângă atragerea altor mijloace în bugetul municipal, vom avea grijă ca banii bugetaţi să fie cheltuiţi raţional şi cu maximă eficienţă. Funcționarii vinovați de neexecutarea sau întârzierea executării bugetului vor fi concediați sau, după caz, deferiţi justiţiei. Vor fi furnizate cu regularitate rapoartele privind executarea bugetelor de către fiecare direcție a Primăriei, iar fiecare funcționar al Primăriei va fi responsabil personal de fiecare domeniu. În procesul de onorare a obligaţiunilor asumate faţă de alegători, vom face uz din plin şi de alte două mecanisme ce şi-au dovedit eficienţa în timp: parteneriatele public-private şi relaţia cu partenerii de dezvoltare. Vom folosi fiecare oportunitate existentă în acest sens, implementând proiecte în condiţii de maximă transparenţă şi în beneficiul cetăţenilor, a capitalei”, conchide candidatul.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub