Victor Chironda critică proiectul de amenajare a subteranelor prezentat de Primăria Chișinău: Dacă aveau nevoie de acoperișuri, erau să fie proiectate de arhitecții sovietici

Activistul civic Victor Chironda critică proiectul prezentat de Primăria Chișinău pentru amenajarea unei treceri subterane din capitală.

Acesta spune că în cazul în care pe trecerile pietonale subterane trebuiau copertine sau acoperișuri, acestea erau să fie proiectate și construite de arhitecții sovietici. 

Victor Chironda critică proiectul de amenajare a subteranelor prezentat de Primăria Chișinău: Dacă aveau nevoie de acoperișuri, erau să fie proiectate de arhitecții sovietici
(Foto: chisinau.md)

„Nicăieri în lume intrările în stația de metro sau trecere subterană scările de acces nu se acoperă, decât dacă stația/trecerea e construită special pentru a a se încadra într-un complex arhitectonic definit din start.

Dar chiar dacă în anumite locuri sunt prevăzute, ele au design unic și reprezintă construcții complexe și destul de scumpe. Și rolul lor precis nu este ”să apere scările de ploaie și zăpadă””, scrie Chirtonda,

Pub

Mai mult, activitstul spune că pentru ca o intrare subterană să fie construită corect, trebuie să întrunească trei caracteristici de bază:

„1. Scările sunt căptușite cu granit cu suprafață adezivă și dotate cu elemente suplimentare care previn alunecarea în caz de ploaie sau gheață.
2. Au amenajată scurgere pluvială la partea de jos a scărilor.
3. NU SUNT VIZIBILE. Dacă nu sunt parte a unui concept arhitectonic special, ele nu au decât destinație tehnică, de acces, și nu trebuie să se impună în structura arhitectonică a spațiului în care sunt amenajate”.

„Dincolo de faptul că Chișinăuproiect a făcut o vizualizare în situlul celor mai performante programe computerizate din anii 90, în loc să propună o soluție tehnică pentru scurgerea pluvială din subterană, ei au elaborat un proiect inovațional în stilul ”podnaves pentru sarăi”.

Evident, dacă se prevede căptușirea acestei treceri cu teracotă de baie, va fi lunecos și trebuie acoperiș. Dar problema se rezolvă cu granit sau pavaj cu fațetare de granit granulat”, a conchis Victor Chironda.

UNIMEDIA amintește că ieri la ședința Primăriei Chișinău a fost prezentat primul proiect de renovare a trecerii de pe bd. Dacia (Viaduct Centru - Botanica).

Astfel, piatra de finisaj urmează să fie înlocuită cu granit, iar scările vor fi acoperite cu sticlă triplex.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub