Veste bună pentru moldovenii care-și redobândesc cetățenia română. Cererile pentru înscrierea certificatelor de naștere pot fi depuse în orice județ din România

Legea care modifică transcrierea actelor de stare civilă privind cetățenii români din străinătate care nu au avut niciodată domiciliul în România, cei care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetățenia română, a intrat în vigoare.

Veste bună pentru moldovenii care-și redobândesc cetățenia română. Cererile pentru înscrierea certificatelor de naștere pot fi depuse în orice județ din România
(Foto: ziarelive.com)

Începând cu data de 21 ianuarie curent, se pot depune cereri de transcriere sau înscriere a certificatelor de naștere și de căsătorie, la Oficiile de Stare Civilă din cadrul tuturor municipiilor reședință de județ din România sau ale celor 6 sectoare ale Municipiului București.

De asemenea, persoanele care au avut Permis de ședere, pot solicita transcrierea în localitatea în care au fost rezidenți. Cererile vor fi depuse doar personal, de către titular sau reprezentant legal în cazul minorilor, nu prin împuternicit sau mandatar, se arată într-un comunicat emis de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Pub

Până a se vota această lege, transcrierea documentelor se putea face doar la sector 1, București și la oficiile consulare. Acum, transcrierea se poate face și în Bacău, Iași, Suceava, Timișoara, Cluj-Napoca, Brăila, Buzău, Constanța, etc.

„Am urmărit îndeaproape procesul de aprobare a acestei legi. Acum se poate merge oriunde în țară pentru a transcrie certificatul de naștere românesc și toți cetățenii pot beneficia de dreptul lor fundamental fără cozi, fără intermediari și fără alte piedici birocratice. Recomand tuturor cetățenilor să meargă la oricare primărie, reședință de județ, din România. Nu este nevoie să parcurgă drumul până la București. Legea permite și primăriei din Botoșani să transcrie certificate de naștere” susține Veaceslav Șaramet, secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub