(update) Iurie Reniță: Andrei Galbur, „cel mai insipid ministru”, iar Iurie Leancă, „face parte din categoria marilor profitori şi oportunişti”. Reacția lui Iurie Leancă

(update) "Domnul Leancă nu va oferi vreo oarecare reacție la aceste declarații și nici nu va coborâ la nivelul domnului în cauză", a declarat Dumitru Jomir, din cadrul Departamentului de Comunicare al PPEM, pentru UNIMEDIA.

Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, fostul Ambasador al Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, a vorbit despre foștii colegi de la Ministerul de Externe, Iurie Leancă și Andrei Galbur. 

(update) Iurie Reniță: Andrei Galbur, „cel mai insipid ministru”, iar Iurie Leancă, „face parte din categoria marilor profitori şi oportunişti”. Reacția lui Iurie Leancă
(Foto: independent.md)

Reniță a dezvăluit cum "foştii colegi îi scriau inclusiv speech-urile pentru şedinţele şi congresele PLDM" lui Iurie Leancă, iar pe Galbur l-a numit "cel mai insipid ministru".

"În opinia unor experţi naţionali în politică externă, pe care o împărtăşesc şi eu, prezenţa lui Galbur la conducerea Ministerului de Externe a fost o simplă umplutură de funcţie. Nu a produs nimic semnificativ. A fost cel mai insipid ministru, manifestându-se prin atitudini anti-româneşti şi anti-NATO. În toate funcţiile de conducere, inclusiv cea de ambasador la Moscova, a fost promovat, pe criterii politice, de Filat şi Leancă, iar anterior de ex-ministrul Stratan", a declarat Iurie Reniță pentru Ziarul de Gardă

Pub

Întrebat ce crede despre necesitatea instituirii funcției de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, fostul ambasador a răspuns: 

"Cu certitudine, nu devenim mai credibili sau eligibili în relaţia noastră cu UE, dacă cei doi demnitari guvernamentali, la o distanţă de doar câteva zile, sunt prezenţi la Bruxelles sau la Bucureşti, „călcându-se pe picioare”.

Îi doresc lui Leancă să reuşească, deoarece e o funcţie extrem de responsabilă, dar cunoscându-i stilul de lucru şi activitatea anterioară la Externe, când foştii colegi îi scriau inclusiv speech-urile pentru şedinţele şi congresele PLDM sau mergeau în locul lui la întâlnirile cu alegătorii din Cimişlia, nu aş fi atât de optimist.

De altfel, constat că Iurie Leancă face parte din categoria marilor profitori şi oportunişti, valabili pentru toate regimurile politice. Cred că ar fi indicat să ne amintim aici de actul de trădare cu Palanca (caz uitat), de plăcuţele diplomatice de înmatriculare pe multiplele maşini de lux ale lui Şor de la Moscova şi de relaţia specială şi privilegiată cu acesta, de furtul miliardului, pe când el era prim-ministru, de concesionarea Aeroportului internaţional Chişinău unei firme KGB-iste din Rusia, de compromiterea aproape iremediabilă a aspiraţiilor de integrare europeană, de enorma decepţie pe care au provocat-o sutelor de mii de cetăţeni, care i-au susţinut cu ţărie, crezând în promisiunile lor de a trăi într-o ţară mai bună, mai prosperă, mai europeană, fără corupţi".

Interviul integral cu Iurie Reniță poate fi citit pe Ziarul de Gardă.

Amintim că Iurie Leancă face parte din grupul de șapte miniștri instituiți recent la Guvern, după propunerea lui Vlad Plahotniuc. 

Astfel, Iurie Leancă a fost numit viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, funcție care era anterior executată de către ministrul de externe, Andrei Galbur. Acesta a fost demis din funcția de ministru de Externe și înlocuit cu Tudor Ulianovschi.

Justificarea pentru remanierile de la Guvern oferită de Partidul Democrat a fost faptul că își dorește un Executiv tehnocrat.

Andrei Galbur nu a venit deocamdată cu o reacție.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub