(update) CCM: Președintele țării este obligat să accepte a doua propunere a premierului privind numirea unui ministru

(Update 11:58) Curtea Constituțională a examinat sesizarea deputaților PL privind competența președintelui Republicii Moldova de a bloca numirea unor miniștri propuși de șeful Guvernului.

Curtea precizează că președintele poate bloca o singură dată numirea unui ministru. Astfel, premierul poate veni a doua oară cu aceeași propunere, iar șeful statului este obligat să o accepte.

„Președintele Republicii Moldova poate să refuze propunerea Prim-ministrului de numire a unei persoane într-o funcţie vacantă de ministru şi să-i ceară să facă o altă propunere, fără a constitui, însă, o sursă de blocaj instituţional sau a anula competențele Prim-ministrului în cadrul procedurii de codecizie la remanierea guvernamentală.

În acest context, respingerea candidaturii pentru funcția vacantă de ministru propusă de Premier poate avea loc o singură dată și trebuie să fie întemeiată pe respectarea cerinţelor legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului.

Pub

În caz de neacceptare a candidaturii de către Președinte, Prim-ministrul are dreptul să propună pentru funcţia de ministru o altă persoană sau să reitereze aceeași candidatură, pe care Preşedintele este obligat să o numească”, a precizat președintele CCM, Alexandru Tănase.

ORA 11:19 Magistrații Curții Constituționale se vor expune astăzi asupra sesizării PL privind atribuțiile Președintelui și Premierului în caz de remanieri guvernamentale. 

Sesizarea a fost depută în data de 10 ianuarie. Atunci, PL au declarat că articolul 98 din Constituția R. Moldova, privind numirea unor membri ai Guvernului, nu este clar explicat, de aceea este nevoie de o interpretare explicită care să spună clar când și cum poate președintele să respingă o candidatură.

Inițiativa vine după ce ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a fost demis la cererea PL, iar acum aceștia vor să înainteze o altă candidatură - cea a lui Valeriu Munteanu - pe care președintele Igor Dodon ar putea să nu o accepte.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub