(update) Alegerile prezidențiale din Federația Rusă: Vladimir Putin, reales președinte cu peste 70 la sută din voturi

(update 20:00) Toate sondajele la ieşirea de la urne îl indică pe Vladimir Putin drept câştigător al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Rusia, transmit agenţiile de presă internaţionale.

(update) Alegerile prezidențiale din Federația Rusă: Vladimir Putin, reales președinte cu peste 70 la sută din voturi
(Foto: aftenposten.no)

Vladimir Putin: 73,9%

Pavel Grudinin: 11,2%

Vladimir Jirinovski: 6,7%

Xenia Sobceak: 2,5%

Prezența la vot este de 59,9 la sută și este mai mică decât în 2012 cu cinci procente, în schimb, liderul de la Kremlin a obținut mai multe voturi decât acum șase ani.

(update 13:49) Rata de participare la vot, record în Federația Rusă. Până la ora 12:00 (ora Rusiei) au participat 35% dintre alegători. 

(update 13:08) Cetăţenii din Crimeea şi Sevastopol votează pentru prima dată în alegerile prezidenţiale din Rusia chiar în ziua în care se împlinesc patru ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Pub


Potrivit autorităţilor ruse, în Crimeea au fost deschise peste 1.200 de secţii de votare, iar în Sevastopol alte 182 pentru cei aproximativ 1.5 milioane de oameni înscrişi pe listele electorale, potrivit agenţiei Tass.

”Este pentru prima dată când un astfel de vot are loc în Crimeea. Este un eveniment crucial, la fel ca referendumul pentru reunificare din 2014", a declarat Serghei Axionov, liderul autoproclamat al regiunii, scrie mediafax.ro.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident.

În Ucraina, din cauza deciziei Guvernului de la Kiev de a nu permite cetăţenilor ruşi să voteze în cadrul alegerilor prezidenţiale, forţele de securitate ucrainene au fost nevoite să încercuiască facilităţile Rusiei din această ţară, aspect ce a provocat furia populaţiei rusofone, informează The Associated Press.

(update 12:35) Furie în Ucraina, care nu le permite ruşilor să voteze în alegerile prezidenţiale

Forţe în domeniul securităţii încercuiesc duminică instalaţii ruse în Ucraina, unde Guvernul refuză să le permită ruşilor să-şi exprime opţiunile politice în alegerile prezidenţiale ruse, relatează The Associated Press.

Poliţia ucraineană păzeşte Ambasada Rusiei la Kiev şi misiunile consulare la Odesa şi în alte oraşe.

Kievul a anunţat că doar unor oficiali diplomatici ruşi li se va permite să voteze duminică, în scrutinul în care preşedintele rus în exerciţiu Vladimir Putin urmează să primească al patrulea mandat, scrie digi24.ro.

Milioane de etnici ruşi trăiesc în Ucraina, însă numărul alegătorilor ruşi înregistraţi în această fostă republică sovietică este neclar.

Ucraina protestează astfel faţă de scrutinul organizat în Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu exact patru ani.

Kievul şi Occidentul denunţă totodată susţinerea de către Moscova a rebelilor proruşi în estul ţării, unde continuă un conflict sângeros. Rusia respinge acuzaţiile.

(10:57) Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și-a exprimat votul în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia. Acesta, însoțit de câțiva bodyguarzi, a venit la secția 2151, din Academia de Științe din Rusia.

Acesta a prezentat buletinul de identitate membrului comisiei electorale și cu buletinul de vot s-a îndreptat la cabină.

UNIMEDIA amintește că fiind creditat cu aproape 70% din intenţiile de vot în ultimele sondaje, la vârsta de 65 de ani, Putin urmează să obţină duminică al patrulea mandat, care-l va ţine la putere până în 2024, aproape la un sfert de secol după ce a fost desemnat succesorul său de către Boris Elţîn.

Candidatul milionar al Partidului Comunist Pavel Grudinin este creditat cu 7 - 8% din intenţiile de vot, iar al treilea, ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, cu 5 - 6%, urmat de jurnalista Ksenia Sociak, creditată cu 1 - 2% din intenţiile de vot. Ceilalţi patru candidaţi sunt creditaţi cu scoruri neglijabile.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub