Unei bănci din Letonia, implicată în furtul miliardului din RM, i s-a închis accesul către sistemul financiar din SUA: Are legături cu programul de înarmare al Coreei de Nord

Ministerul finanțelor din Statele Unite ale Americii a închis accesul unei băncii din Letonia, ABV BANK, către sistemul financiar din SUA.

Unei bănci din Letonia, implicată în furtul miliardului din RM, i s-a închis accesul către sistemul financiar din SUA: Are legături cu programul de înarmare al Coreei de Nord
(Foto: simbol)

În mesajul ministerului finanțelor din SUA se spune că banca din Letonia spală bani și se ocupă cu tranzacții ilegale.

De menționat faptul că această bancă din Letonia, se menționează în raportul Kroll 2.  Potrivit celor scrise in sinteza raportului, o parte din miliardul furat a trecut prin ABLV BANK. 

Pub

În comunicatul de presă al ministerului finanțelor din SUA se spune că practica nelegală a băncii are legătură cu programul de înarmare a Coreei de Nord și corupției în Rusia, Ucraina și Azerbaidjan.

Potrivit comunicatului, prin bancă au trecut miliarde de dolari, obținuți din corupție.

Conturile băncii din Letonia au fost blocate. Astfel, banca pierde capacitatea de a efectua tranzacții în dolari, notează Bloomberg.

Potrivit raportului Kroll, banca ABLV a fost folosită de mai mulți oameni politici şi de afaceri din Moldova pentru a împrumuta bani de la companii offshore şi, ulterior, procurând acţiuni la Unibank. Compania Kroll admite că aceste persoane ar fi acționat prin înţelegere.

Printre acești acţionari ai Unibank se regăsește: Petru Lucinschi, fostul președinte al Republicii Moldova, Viorel Melnic, fostul ex șef al Departamentului Vamal, tot el ex-membru al Comitetului Politic Executiv al Partidului Socialiștilor, Marina Tauber, președinta Federației de Tenis din Moldova, Vladimir Novosadiuc, fost membru al Consiliului de administraţie al Băncii Sociale şi şef al Biroului „Rossia Today” în Republica Moldova, dar şi notarul Olga Bondarciuc, care activează în sediul Global Business Center, oficiul central al lui Vlad Plahotniuc, scrie rise.md.

Dacă în 2012 prin ABLV Bank au trecut banii pentru cumpărarea acţiunilor de la Unibank, în 2013 deja pentru achiziţia de acţiuni de la Banca Socială.

Acelaşi raport Kroll relevă că în anul 2013, şapte companii moldoveneşti au procurat circa 25% de acţiuni la Banca Soci¬ală, contractând împrumuturi de 14,4 milioane dolari de la firme offshore. Toate tranzacţiile au fost realizate prin conturi de la ABLV Bank din Riga.

Principalii acţionari ai ABLV Bank sunt Oļegs Fiļs (43,13%), cel mai bogat om de afaceri din Letonia, Ernests Bernis şi Nika Berne (care deţin împreună direct şi indirect 43,12%). 

Comisia pentru Piaţa Financiară şi de Capital din Letonia a iniţiat la finele anului trecut investigaţii privind rolul a trei bănci letone în frauda bancară din Moldova. La începutul acestui an Kristaps Zakulis și-a dat demisia din funcţia de şef a FKTK. Asta după ce s-a confirmat că trei instituții bancare letone au fost implicate în jaful de miliarde din Republica Moldova: Privatbank, ABLV şi Latvijas Pasta Banka.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub