Un singur candidat la funcția de președinte al CSJ. Judecătorul are o carieră controversată

O singură persoană a candidat la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Este vorba de magistratul controversat Ion Druță, care mai bine de patru ani face dreptate la instanța supremă de justiție, notează Ziarul de Gardă.

 

Un singur candidat la funcția de președinte al CSJ. Judecătorul are o carieră controversată
(Foto: jurnal.md)

Astăzi este ultima zi a concursului, iar Druță este singurul pretendent care și-a exprimat intenția de a ocupa funcția lăsată vacantă de Mihai Poalelungi. Dacă va fi sau nu Druță noul președinte al CSJ, se va decide prin vot secret de către membri la 25 aprilie curent.

Potrivit sursei, Ion Druţă în vârstă de 51 de ani, şi-a început cariera de magistrat în 1994. Zece ani mai târziu, în 2006, devine preşedinte al Judecătoriei Botanica. Mandatul său a fost prelungit pe un termen de 4 ani, în temeiul unui decret prezidenţial din 15 iunie 2010, semnat de preşedintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu.

Pub

Anterior, acesta a deținut funcţia de membru al Colegiului de calificare din cadrul CSM şi cea de membru al Consiliului de monitorizare a implementării reformelor în justiţie – Componentul de Procedură Civilă. În 2010, acesta a fost numit preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din R. Moldova.

În 2015, procurorul general a solicitat tragerea la răspundere penală a magistratului, pentru cazul „Aroma-Floris”. CSM a respins însă demersul, iar Druță și-a continuat activitatea.

Tot în 2015, ZdG a descris cum Ion Druță scăpat basma curată după ce Colegiul Disciplinar l-a sancţionat cu „mustrare” pentru examinarea, cu încălcări, a aceluiaşi dosar la Judecătoria Botanica şi la Curtea Supremă de Justiţie, obligând statul să plătească unui avocat peste patru milioane de lei. În ultima instanţă, fiind într-un complet format din cinci judecători, votul acestuia a fost decisiv după ce doi colegi au avut opinie separată. Decizia suspectă a membrilor CSM de a-l absolvi de responsabilitate pe Ion Druţă a venit la o lună după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat pe marginea dosarului examinat de două ori de acesta şi a decis ca cele patru milioane de lei să rămână în bugetul de stat. Astfel, prin aceste hotărâri, s-a pus punct uneia dintre cele mai dubioase scheme din justiţie, care, însă, a rămas fără vinovaţi.

Citiți mai mult pe zdg.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub