Citește toate știrile la acest subiect

Un an de la turul I al alegerilor prezidențiale. După 16 ani, cetățenii Republicii Moldova și-au votat direct președintele

30 octombrie 2016 a intrat în istoria Republicii Moldova ca ziua în care pentru prima dată, după 16 ani, cetățenii își aleg președintele.

Alegerile prezidențiale s-au desfășurat după ce, prin decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, s-a revenit la alegerea preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni.

Un an de la turul I al alegerilor prezidențiale. După 16 ani, cetățenii Republicii Moldova și-au votat direct președintele
(Foto: UNIMEDIA)

Primul tur de scrutin din 30 octombrie 2016 cu o rată de participare de 50.95% a fost validat, fiind depăşit baremul de validare al alegerilor de 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale. Deoarece nici-unul dintre cei 9 candidaţi la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50% din voturile valabil exprimate, un al doilea tur de scrutin a fost organizat pe 13 noiembrie 2016.

Rezultatele primului tur au fost:

Pub

Ana Guțu, candidata Partidului „Dreapta” - 0.17%;
Silvia Radu, candidat independent - 0.37%;
Maia Laguta, candidat independent - 0.76%;
Valeriu Ghilețchi, candidat independent - 1.08%;
Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal - 1.8%;
Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European din Moldova - 3.11%;
Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru” - 6.03%;
Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate - 38.71%;
Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova - 47.98%.

În turul II, lupta s-a dat între candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi pe 30 octombrie — Igor Dodon şi Maia Sandu. Prezenţa la vot a fost de 53.45%, acest tur fiind marcat de mobilizarea activă a diasporei prin intermediul campaniei online „Adoptă un vot”. În urma celui de-al doilea scrutin electoral, Igor Dodon a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, cu 52.11% din voturi.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub