Ultima oră! CC a decis: Igor Dodon va fi din nou suspendat temporar din funcție

Curtea Constituțională a decis din nou suspendarea temporară președintelui Igor Dodon din funcție, pentru ca Guvernul să poată numi în funcție noii miniștri, propuși de Partidul Democrat

Ultima oră! CC a decis: Igor Dodon va fi din nou suspendat temporar din funcție
(Foto: UNIMEDIA)

Curtea Constituţională "a constatat ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturilor propuse repetat de Prim-ministru, ceea ce constituie, în sensul articolului 91 din Constituție, imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză".

Președinele Parlamentului, Andrian Candu va fi cel care va semna decretele de numire a miniștrilor.

Pub

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a numit această decizie a CC "acrobații juridice". Potrivit lui, refuzul lui Dodon de a aproba candidaturile miniștrilor nu a fost una deliberată, ci argumentată.

Parlamentarul Serghei Sîrbu, unul dintre autorii sesizării către CC a calificat decizia drept un "triumf".

Amintim că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a respins de două ori candidaturile noilor miniștri propuși de Guvern, argumentul fiind că „majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior”.

În consecință, un grup de deputați, membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități a depus o sesizare la Curtea Constituțională, pentru ca aceasta să examineze blocajul politic.

În mandatul lui Igor Dodon a existat deja un asemenea precedent, în cazul numirii lui Eugen Sturza în funțcia de ministru al Apărării. Atunci Igor Dodon a fost suspendat din funcție, iar Andrian Candu a fost împuternicit să semneze dispoziția venită de la Guvern.

UNIMEDIA amintește că doar patru miniștri și-au păstrat fotoliile în actualul Executiv. Noua componență a Guvernului reformat al Republicii Moldova a fost făcută publică astăzi de către președintele PD, Vladimir Plahotniuc. Astfel, noiile numiri sunt:

Iurie Leancă – Viceprim-ministru pentru Integrare Europeană;

Cristina Lesnic - Viceprim-ministru pentru Reintegrare;

Alexandru Tănase - Ministru Justiției;

Chiril Gaburici - Ministru al Economiei și Infrastructurii;

Svetlana Cebotari - Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale;

Liviu Volconovici - Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului;

Tudor Ulianovschi -  Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub