Citește toate știrile la acest subiect

Ultima hotărâre în dosarul lui Vlad Filat. Procurorii au verificat corespondența de email a mai multor membrii ai Guvernului

Curtea Supremă de Justiție a publicat hotărârea motivată în dosarul fostului premier Vlad Filat.

Potrivit anticorupție.md, în documentul judecătoresc de 180 de pagini sunt prezentate toate probele acuzării și apărării din acest proces, dar și care au fost argumentele magistraților Curții Supreme de a respinge recursul părților. 

Ultima hotărâre în dosarul lui Vlad Filat. Procurorii au verificat corespondența de email a mai multor membrii ai Guvernului
(Foto: UNIMEDIA)

Deși în mod obișnuit, CSJ publică hotărârile ne-depersonalizate, în acest caz a fost admisă o excepție, hotărârea în dosarul lui Vlad Filat a fost depersonalizată.

„Verificând materialele cauzei în raport cu argumentele recurenţilor prin care se invocă ilegalitatea judecării cauzei în şedinţă închisă, Colegiul penal a ajuns la concluzia, că aceste solicitări sunt neîntemeiate şi urmează a fi respinse din următoarele considerente. (…) Hotărârea trebuie să fie pronunţată în mod public, dar accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei şi publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părţi a acestuia în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanţă atunci când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiţiei”, constată plenul CSJ. Colegiul penal mai stabilește că faptul limitării accesului publicului la şedinţele de judecată nu poate constitui la caz o încălcare a dreptului inculpatului la un proces echitabil, deoarece examinarea cauzei a avut loc cu respectarea tuturor regulilor procedurii judiciare, inculpatul participând personal la examinarea cauzei, având acces la toate actele judecătoreşti emise şi întocmite în cauză, beneficiind şi folosindu-se de dreptul la apărare, inclusiv şi de a obţine copii de pe aceste acte, precum şi de pe înregistrările audio ale şedinţelor de judecată. La fel sunt respinse și celelalte argumente ale apărării.

Pub

În schimb, în hotărârea CSJ se precizează că Vlad Filat ar fi beneficiat de sume financiare în valoare de circa 477 de milioane de lei de la Banca de Economii, ceea ce reprezintă circa 23 de milioane de euro. Din suma inițială imputată fostului premier, Curtea de Apel Chișinău a decis să  excludă 320 de milioane de lei, sumă despre care Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior că i-ar fi fost incriminată lui Filat, precum că ar fi primit-o prin intermediul a trei tinere din Federația Rusă. Contactate de CIJM, tinerele ne-au declarat că nu au fost niciodată în Republica Moldova și nu îi cunosc pe Filat și Ilan Șor.

Articolul integral îl poate fi citit aici.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub