Citește toate știrile la acest subiect

Toate instanțele de judecată, pe un singur portal

Instante.justice.md -  un portal al instanțelor de judecată a fost lansat ieri, 30 aprilie, la Chișinău. Aici va putea fi găsită informația despre toate ședințele de judecată, hotărârile, deciziile luate, dar și alte informații de la toate judecătoriile și Curțile de Apel din Republica Moldova, relatează UNIMEDIA.

Toate instanțele de judecată, pe un singur portal
(Foto: Instante.justice.md)

Portalul a fost lansat de Ministerul Justiției, în colaborare cu Curtea Supremă de Justiție. La crearea portalului s-a ținut cont de standardele și practicile europene.

„Lansarea portalului comun al instanțelor de judecată face parte din E-Agenda Ministerului Justiției. Acest site unic este foarte important pentru toată lumea care interacționează cu justiția, deoarece va asigura o mai bună transparenţă a activităţii fiecărei instanțe de judecată. Datorită metodelor noi de căutare, justițiabilii vor avea acces rapid la orice fel de informații despre ședințele de judecată, deciziile și hotărârile care au fost luate. Mai mult, cetățenii vor avea posibilitatea să evalueze activitatea sistemului judecătoresc”, a spus ministrul Justiției, Oleg Efrim.

Astfel, portalul instanțelor de judecată va oferi posibilitatea de a genera citații electronice și de a le remite, ulterior, prin e-mail, avocaților care participă în procese. Mai mult, site-ul conține compartimente separate pentru publicarea hotărârilor pe cazuri de corupție și dosarelor de insolvabilitate.

Crearea portalului a costat 40 de mii de lei. Cheltuielile au fost suportate din bugetul Ministerului Justiției și sunt de câteva ori mai mici decât s-a cheltuit, până în 2009, pentru elaborarea site-urilor pentru fiecare instanță.

Prezent la lansarea portalului, președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a menționat că anterior  a fost lansat și site-ul CSJ, care s-a dovedit a fi unul foarte util și comod, nu doar pentru angajații din sistemul judecătoresc, dar și pentru justițiabili.

„Sunt sigur că acest portal, ca și site-ul CSJ, va facilita accesul la informație pentru orice persoană. Anume accesul la toate hotărârile instanțelor de judecată va contribui la ridicarea nivelului de transparență din justiție, la unificarea practicii judiciare, dar și la înfăptuirea corectă a actului de justiție”, a spus președintele CSJ.

Crearea portalului instanțelor naționale este o acțiune prevăzută în Strategia de Reformă a Sectorului Justiției 2011-2016.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub