Suflatul în lumânări crește numărul bacteriilor de pe tort cu 1.400%

Un studiu a scos la iveală faptul că atunci când cineva suflă în lumânări poate transmite un număr mare de bacterii pe suprafața tortului.

Suflatul în lumânări crește numărul bacteriilor de pe tort cu 1.400%
(Foto: independent.co.uk)

Paul Dawson, profesor de siguranță alimentară la universitate Clemson, a studiat, alături de studenții săi, cât de multe bacterii se pot transmite pe suprafața tortului atunci când suflăm în lumânări. 

Deși șansele de îmbolnăvire din această cauză sunt minime, acum știm cu siguranță că acele bacterii există, iar uneori pot fi în număr destul de mare, transmite The Atlantic, citat de digi24.ro.

Pub

Dawson a improvizat mai multe forme de tort din polistiren și deasupra lor a pus o glazură asemănătoare cu cea a torturilor după care au fost congelate. 

Pentru a simula o petrecere, studenții au mâncat pizza, înainte de a sufla în lumânări.

Următorul pas a fost numărarea bacteriilor. Echipa a diluat partea congelată în apă sterilă și au împrăștiat-o pe plăci de agar pentru ca bacteriile să crească.

Au fost descoperite multe bacterii pe glazura de tort. Ceea ce a fost surprinzător însă e cât de mult varia numărul bacteriilor în funcție de persoana care suflă în lumânări. În medie, bacteriile de pe glazură s-au mărit de 14 ori, însă au fost cazuri în care cantitatea de bacterii a crescut de 120 de ori.

Unii oameni suflă în lumânări și nu trimit bacterii, iar alții, dintr-un motiv necunoscut, transferă foarte multe bacterii”, a afirmat profesorul.

Cu toate acestea, șansele să ne îmbolnăvim sunt minime, chiar dacă cineva suflă de 100.000 de ori în tort.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub