Subiectele care au reunit în ședință partidele din Coaliția Pro-Europeană

Consiliul Coaliției Pro-Europene s-a convocat astăzi, 8 mai, în cadrul unei ședințe, la sediul Partidului Liberal Democrat. Ca de obicei, reuniunea a avut loc în spatele ușilor închise, însă tabloul discuțiilor și subiectele abordate a devenit mai clar ca urmare a declarațiilor făcute pentru presă de către liderii partidelor din coaliția de guvernare, notează UNIMEDIA. 
 
Astfel, pe lângă discuțiile de stabilire a datei alegerilor parlamentare ordinare, a mai fost abordat subiecte ce țin de: organizarea evenimentelor de 9 mai, aprobarea conceptului de reformare a Procuraturii Generale, legi ce țin de Codul Educației, agenda europeană, vizita necoordonată în Republica Moldova a vicepremierului rus, Dmitri Rogozin și altele.
Subiectele care au reunit în ședință partidele din Coaliția Pro-Europeană
Cei trei lideri ai Coaliției Pro-Europene (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Primul a părăsit reuniunea liderul PD, Marian Lupu. „Am discutat despre evenimentele din 9 mai, despre cum organizăm deplasarea veteranilor, cum participăm noi toți în aceste acțiuni, cum asigurăm securitatea, cum să evităm posibilele, eventualele provocări care ar putea să aibă loc. La fel am discutat cum, împreună cu delegația UE, în ziua de 10 mai, sâmbătă, celebrăm Ziua Europei. Deci, cam ăsta a fost în general spectrul de întrebări, de subiecte, pe care le-am pus în discuție. Sunt importante aceste subiecte, din toate punctele de vedere”,  a evidențiat acesta.
 
Întrebat dacă nu s-a discutat despre remanieri la Guvern, democratul a negat: „Nu, categoric nu!”.
 
„Am discutat calendarul pentru următoarea perioadă: reforma Procuraturii - în primul rând, Codul Educației - sunt două legi majore și restul 53 de legi care au fost deja discutate cu președintele Parlamentului. Am discutat problemele curente, situația din Republica Moldova și din regiune, posibilele provocări. Va trebui să rezistăm, să ajungem la data de 27 iunie, când va avea loc semnarea Acordului de Asociere, apoi să-l ratificăm în Parlamentul Republicii Moldova până la dizolvare”, a dezvăluit Ana Guțu, co-președintele PLR. Declarații similare a fost făcute în fața jurnaliștilor și de liderul formațiunii, Ion Hadârcă.
 
 
În final, în fața presei a ieșit și „gazda” reuniunii. „Noi am discutat astăzi întreaga agendă a guvernării, inclusiv evenimentele care au loc în Ucraina, de perspectivele care sunt în fața noastră vizavi de integrarea europeană. Odată cu liberalizarea regimului de vize, acest proces nu a luat sfârșit. Această realizare a Republicii Moldova obligă să continuăm calea integrării europene într-o manieră și mai hotărâtă. Suntem în așteptarea deciziei asupra datei când va fi semnat Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb. Evident am discutat astăzi și despre perspectiva ratificării celor două acorduri”, a specificat Vlad Filat.
 
„Un lucru important ține și de activitățile noastre la nivel de partide. Asta presupune o colaborare cât mai intensă. Pe deoparte avem activitatea instituțiilor statului, dar și activitatea partidelor este determinantă în acest sens. Am vorbit despre campania de informare despre integrarea europeană a cetățenilor Republicii Moldova. Am convenit și asupra acțiunilor de viitor. Lucrurile decurg în conformitate cu calendarul pe care ni l-am propus”, a adăugat liderul PLDM.
 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub