Sturza a făcut cu ou și oțet elita politică de la Chișinău

Ion Sturza, prezent la emisiunea „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău, a făcut cu ou și oțet întreaga elită politică de la Chișinău. Fostul premier al Republicii Moldova a criticat liderii politici, pe unii i-a mai menajat, iar pe alţii i-a muştruluit de-a binele, relevă UNIMEDIA. Chiar dacă a criticat în termeni duri situația politică și economică din Moldova, fostul politician a declarat că nu se va implica în niciun fel în politica moldovenească. 
 
În primul rând, Sturza a accentuat că toată puterea este concentrată în mâinile unui singur om, care este unicul care decide în ţară şi trage foloase din orice situaţie. 
 
Sturza a făcut cu ou și oțet elita politică de la Chișinău
Ion Sturza (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„În Republica Moldova există un singur centru de putere, un om stă modest în spate și de fapt de el depinde decizia finală. Acest centru de putere este în zona Partidului Democrat. Această matrice care concentrează toată puterea și beneficiile ei într-un singur punct nu sunt o noutate în istorie, începând cu Cesar și terminând cu Vladimir Putin”, a menţionat Ion Sturza. „Marian Lupu este doi metri de speech frumos”, a adăugat el.
 
În context, fostul premier a declarat că Iurie Leancă "are şanse foarte mici de a-şi păstra fotoliul în fruntea Guvernului. Șansele lui sunt foarte mici. Știu că se bea șampanie, dar atunci când nu te dorește propriul partid, propriul lider, când nu te dorește a treia componentă formală sau neformală a alianței, când cealaltă componentă este total indiferentă, este foarte greu să-ți creezi iluzii că vei fi viitorul prim-ministru”, a subliniat sursa citată.
 
Sturza a mai afirmat că PCRM a ajuns la ultima fază de descompunere. „PCRM a fost redus la o mascotă neimportantă în Parlamentul Republicii Moldova sau în viața politică. Voronin este greu de înțeles. El este ultimul mohican, o piatră de temelie a politicii din ultimii 25 de ani a fost și el a fost pus în serviciul acestei structuri. Va fi o unire, o răbufnire a foștilor săi vasali, vom vedea. Cu atât mi-i mai trist să vă văd acum pe dl Voronin. Vladimir Nicolaevici, v-am respectat și cu atât mi-i mai trisit să vă văd cum sunteți umulit de foștii dvs vasali. Și chiar dacă ați fost statalist primitiv și un moldovean de mămăligă, totuși ați apărat interesele statului. Și acum e trist ce se întâmplă cu dvs și așa-numitul Partid Comunist”, a spus ex-premierul.
 
Ion Sturza a enunţat că respectă electoratul PL, dar în acelaşi timp a criticat activitatea lui Dorin Chirtoacă la Primăria Chișinău şi capacitatea de lider a lui Mihai Ghimpu.
 
„Cum ghidează Ghimpu această masă de electorat foarte importantă. Și eu nu sunt fan a dlui Ghimpu. În ultimul timp, el prea des se retrage în lumea sa veselă și hazardată. Nu mă interesează propriu-zis dl Ghimpu, care este un om destul de decent, ci electoratul. Cele circa 7%, un electorat foarte consolidat și important. Pe Ghimpu în sine, situația și negocierile l-au depășit”, a punctat sursa.
 
„Dl Ghimpu, în stilul lui Freud, s-a scăpat cu vorba și a spus voi ați luat BEM-ul, dați-mi și mie ceva. Solicitările au fost pertinente cu aceste trei funcții de stat. Ghinionul lor a fost că a dat peste interesele PD: care vrea funcția de președinte prin intermediul funcției de președinte de Parlament, funcția de procuror și Ministerul Transporturilor - cea mai grea piesă de fonduri. Nu poate fi suspectat PLDM că el ceva nu face, trebuia de negociat cu PD”, a conchis Sturza.
 
Despre preşedintele Nicolae Timofti a spus că a comis două greşeli fundamentale: „A considerat că funcția de președinte nu este una politic, deși este ce mai înaltă funcție politică. Și a doua: a considerat că el este dator cuiva. De fapt, ei îi sunt datori lui că el a acceptat funcția de președinte”.
 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub