Streleț dă vina pe Ghimpu pentru situația creată în jurul Băncii de Economii

"Situația de criză în care s-a pomenit la începutul anului 2013 Banca de Economii a Moldovei a fost creată ca urmare a declarațiilor liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu". 

Afirmația aparține vicepreședintelui PLDM Valeriu Streleț și a fost făcută în cadrul emisiunii „Ochiul Public” de la NorocTV, informează Agora.md. Aceasta vine după ce liberalii i-au criticat anterior dur pe liberal-democrați precum că ei ar fi fost interesați în preluarea controlului asupra instituției bancare, deoarece decizia de înstrăinare a unui pachet de acțiuni de la BEM ar fi fost luată de Guvern. 

Streleț dă vina pe Ghimpu pentru situația creată în jurul Băncii de Economii
Valeriu Streleț, deputat PLDM, președinte fracțiune (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Prin declarațiile isterice a cauzat o daună enormă Băncii de Economii. Urmare a acestora a fost un mare reflux al deponenților care a dus la iminența luării unei decizii. Problema BEM a fost provocată deliberat de Mihai Ghimpu. Către februarie 2013 situația BEM era în proces de stabilizare. Exista o creștere a numărului de depozite, acumulare de resurse necesare pentru mărirea capitalului normativ minim necesar pentru a-și menține licența de activitate. Din a doua jumătate a lunii februarie până la finele lunii martie a fost marea campanie anti-BEM”, a declarat Streleț.

Politicianul a subliniat că decizia pe care a luat-o ulterior statul a fost una corectă și în favoarea cetățenilor.

UNIMEDIA aminteşte că, potrivit bilanţului BEM, în 2012 instituţia financiară a înregistrat pierderi de peste 300 de milioane de lei. În acelaşi timp Banca Naţională a Moldovei a anunţat că, în perioada 2010-2011, Banca de Economii a acordat mai multe credite dubioase, care, în prezent, nu pot fi recuperate.

Ulterior, la 29 august 2013, în urma emisiei suplimentare închise de acţiuni cota statului în capitalul Băncii de Economii a Moldovei (BEM) s-a diminuat de la 56% la sută la 33,38%. Aceasta a fost aprobată de Guvernul Leancă. În consecință, statul a pierdut controlul asupra băncii. La sfârșitul lunii aprilie 2014, banca rusească Vneşeconombank a achiziționat 24,86% din capitalul social al Băncii de Economii pentru care a achitat un preţ de doar 50 de milioane de lei. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a declarat tranzacția de la Banca de Economii ca fiind una legală.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub