Socialiștii vor comisie parlamentară de anchetă

Igor Dodon declară că noua guvernarea va încerca să lichideze Banca de Economii, Bancă Socială și Unibank pentru a ascunde delapidările din ultimii ani. Potrivit lui, fracțiunea socialiștilor va solicita insistent examinarea acestor subiecte în primele ședințe ale Parlamentului și va cere crearea unei comisii de anchetă cu participarea opoziției care să facă lumină în acest caz, transmite UNIMEDIA.

Socialiștii vor comisie parlamentară de anchetă
Igor Dodon, lider PSRM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Pentru a preîntâmpina și a nu admite o criză în lanț vor încerca să acopere găurile și să întoarcă banii deponenților din cadrul mijloacelor alocate de BNM cca 10-14 mlrd de lei (sursă emisie de lei sau schimbarea valutei din rezervă valutară (în acest caza BNM are putea să mențină cursul monedei naționale pentru ceva timp). Astfel Leancă&Co speră că se va da uitării extragerea ilegala (furtul) a cca 10 mlrd de lei din aceste bănci”, afirmă liderul PSRM.

Socialistul propune crearea unei comisii de anchetă cu participarea opoziției parlamentare care „să scoată la iveală toate schemele ilegale de sustragere a banilor, atragerea la răspunderea a persoanelor implicate în aceste scheme inclusiv membrii Guvernului, conducerea BNM, colaborarea cu organele de anchetă din UE, SUA și Federația Rusă pentru întoarcerea banilor în țara, naționalizarea acestor active la preț simbolic de 1 leu și crearea în bază lor a unei bănci puternice cu capital integral de stat”.

Menționăm că în septembrie curent BEM a depus o cerere la BNM pentru procurarea cotei de 100 % din capitalul social al B.C. „UNIBANK”. Inițial BNM a comunicat că tranzacţia nu ar presupune în sine fuziunea celor două bănci, urmând ca acestea să-și continue activitatea în mod separat. 
 
Peste aproximativ o lună, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, declara că BNM nu mai examinează cererea Băncii de Economii privind achiziția Unibank, întrucât pachetul de documente ar fi incomplet. 
 
La sfârșitul lunii noiembrie Banca de Economii a intrat sub administrare specială a Băncii Naționale. Același lucru s-a întâmplat și la Banca Socială.  
 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub