Socialiștii critică proiectul politicii bugetar-fiscale și vin cu propuneri de alternativă

Socialiștii critică dur proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2014. Potrivit lor, documentul, care va ajunge în Parlament cu depăşirea tuturor termenilor rezonabili, arată lipsa unei intenţii serioase de a forma o politică fiscală eficientă, care ar conduce la accelerarea dezvoltării economice şi soluţionarea practică a problemelor sociale în anul nou 2014.

Socialiștii critică proiectul politicii bugetar-fiscale și vin cu propuneri de alternativă
(Foto: PSRM)

Astăzi, 2 decembrie, liderul formațiunii, Igor Dodon, împreună cu deputatul Zinaida Greceanîi au lansat mai multe propuneri de alternativă la acest subiect. 

Potrivit socialiștilor, politica bugetar-fiscală pentru anul 2014, ca şi în anii precedenţi, rămâne predominant fiscală și agresivă în raport cu contribuabilii. Modificările propuse în acest an nu schimbă cu nimic esenţa politicilor fiscale promovate în ultimii patru ani şi este axată în special pe suplimentarea în permanenţă cu mijloace a bugetelor de toate nivelurile prin majorarea intensivă de impozite şi taxe. Conducerea PSRM, mai aduce ca argument faprul că în acest an nu a fost propusă excluderea niciunui impozit sau taxă din numărul total al celor existente (6 impozite şi 17 taxe). 

Pub

În condiţiile respective, socialiştii vin cu următoarele propuneri de alternativă: 

 1. Anularea a 12 tipuri de impozite ( de la 23 la 11 tipuri);
 2. Restabilirea cotei ,,0” a impozitului reinvestit pentru 5 ani, cu scopul motivării agenţilor economici şi crearea locurilor de muncă;
 3. Restutuirea integrală a TVA – 20 % pentru agricultori sub formă de subvenţii în decurs de cinci zile;
 4.  Restabilirea facilităţilor pentru agenţii economici care introduc bunuri, investiţii în capitalul social;
 5. Eliberarea licenţilor pentru activitatea de antreprenor fără perceperea taxei de licenţă ( cu excepţia unor domenii specifice);
 6. Diminuarea şi excluderea unor amenzi fiscale pentru agenţii economici;
 7. Diminuarea taxelor rutiere.
 8.  Cheltuielile pentru domeniul social ca pondere în PIB să rămînă cel puţin la acelaşi nivel;
 9. Reformele de optimizare în domeniul ocrotirii sănătăţii, educaţiei să fie oprite;
 10.  Justiţia şi echitatea socială trebuie să fie un factor determinant în structura cheltuielilor din buget;
 11.  Majorarea pensiei cu 20%, de două ori pe an, fără ca oamenii să stea după suport în rînduri umilitoare sau ca acest suport să fie achitat odată cu pensia.
 12.  Echivalarea pensiilor celor care au ieşit pînă în 1999 şi după această perioadă. Oamenii trebuie să primească aceiaşi pensie pentru anii lucraţi.
 13.  Majorarea de cel puţin pînă la 500 lei compensaţia pentru perioada rece a anului. Cheltuielile pentru serviciile comunale au crescut de practic 4 ori, iar veniturile gospodăriilor casnice nici cu 20 la sută nu au crescut în aceiaşi perioadă.
 14.   Revenirea la compensaţiile nominative pentru mai multe categorii de cetăţeni, iar ajutorul de stat să fie acordat fără procedurile umilitoare existente pe moment (criteriile subiective frigider, televizor etc.)
 15.  Majorarea alocaţiilor sociale pentru copii invalizi de minim 5 ori.
 16.  Stabilirea unei îndemnizaţii unice la naşterea copilului prin deschiderea unui cont depozitar în valoare de 15.000 lei.
 17.  Suntem categoric impotriva majorarii costului primei de asigurari medicale. Abordarea, în general, va fi supusă unei contestaţii la Curtea Constituţională.
 18.  Majorarea numărului de medicamente compensate şi a serviciilor oferite în baza poliţei.
 19. Se propune realocarea a 43,8 mln lei prevăzute pentru majorarea salariilor judecătorilor pentru îndemnizaţii tinerilor specialişti care vor merge să lucreze în raioane şi localităţi rurale – medicii, pedagogii, asistenţii sociali, lucrătorii în domeniul culturii. O parte din aceşti bani se propune să fie prevăzute pentru iniţierea programului naţional de locuinţe pentru tineri.

Cum ți s-a părut articolul?
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Pub