Citește toate știrile la acest subiect

Siria: Un avion american a doborât o aeronavă de luptă a regimului de la Damasc. Rusia avertizează SUA să nu atace forțele guvernamentale siriene

Coaliția de luptă condusă de Statele Unite a doborât un avion militar sirian în provincia Raqqa, din Siria, au anunțat autoritățile americane, citate de BBC News, scrie digi24.ro.

Siria: Un avion american a doborât o aeronavă de luptă a regimului de la Damasc. Rusia avertizează SUA să nu atace forțele guvernamentale siriene
(Foto: digi24.ro)

Avionul de luptă sirian SU-22 a fost interceptat de un F/A-18E Super Hornet, o aeronavă americană, imediat după ce a lansat mai multe bombe asupra Forțelor Democratice Siriene susținute de SUA.

Incidentul a avut loc ieri după-amiază, lângă orașul Tabqam, unde Forțele Democratice Siriene duc lupta contra Statului Islamic, în încercarea de a elibera orașul Raqqa de sub controlul jihadiștilor.

Pub

Potrivit Pentagonului, avionul de luptă sirian a atacat bazele militare ale coaliției și a lansat mai multe bombe asupra lor, într-un „show de forță”, după cum l-a descris Pentagonul.

„Intențiile ostile demonstrate și acțiunile forțelor care susțin regimul sirian împotriva coaliției care conduce operațiuni legitime împotriva ISIS nu vor fi tolerate”, a declarat Pentagonul, într-un comunicat.

Este pentru prima dată când coaliția SUA a doborât un avion al Siriei. Damascul a condamnat „atacul flagrant” și a amenințat că vor exista „repercusiuni periculoase”.

În urma incidentului, autoritățile de la Moscova au avertizat Washingtonul să nu folosească forța împotriva trupelor guvernamentale siriene. Viceministrul apărării rus Serghei Riabkov a declarat că doborârea aeronavei riscă să ducă la escaladarea situaţiei din Siria.

Oficialul rus, a mai declarat că noile sancţiuni impuse de SUA la adresa Rusiei vor forţa Moscova să răspundă.

La rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că toate ţările ar trebui să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei, adăugând că toate acţiunile pe teritoriul acestei ţări ar trebui efectuate în coordonare cu autorităţile de la Damasc, relatează agenţia Tass.

Ministrul rus a cerut tuturor părţilor implicate să evite acţiunile unilaterale şi să respecte suveranitatea Siriei.

Coaliţia condusă de SUA în Siria a extins în ultimele săptămâni operaţiunile de bombardament aerian în nordul Siriei şi în provincia Raqqa. Forţele siriene susţinute de SUA au înconjurat oraşul Raqqa şi au capturat mai multe districte ale militanţilor Stat Islamic.

Armata regimului de la Damasc încearcă să preia teritorii după retragerea militanţilor Stat Islamic din estul oraşului Alep şi din provincia Raqqa, recuperând câteva câmpuri petroliere şi sate aflate sub controlul militanţilor timp de aproape trei ani.

Peste 320.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începerea conflictului civil din Siria, în anul 2011. Oraşul sirian Raqqa este considerat drept principalul bastion al reţelei teroriste Stat Islamic, scrie mediafax.ro.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub