Sfaturile lui Andrian Candu pentru jurnaliști: „Încetați cu rânza asta moldovenească. Încetați să dați vina pe intervenția politicului, cerând intervenția politicului”

Andrian Candu a declarat la Forumul Mass-Media 2017 că lucrurile nu stau atăt de prost la capitolul informării și că problema e mai mult lipsa solidariății în ramura jurnalismului.

"Încetați cu rânza asta moldovenească. Încetați să dați vina pe intervenția politicului, cerând intervenția politicului", a concluzionat Andrian Candu la Forumul Mass-Media 2017, întrebat de manipularea de la unele posturi de televiziune.

Președintele Parlamentului a prezentat și un sondaj făcut la comanda Institutului Republican Național a SUA și care, potrivit lui Candu, este unul recent. Potrivit datelor, cetățenii Republicii Moldova s-ar informa din mai multe surse televizate, printre care ProTV, JurnalTV, RTR, dar și trei dintre canalele deținute de președintele PD, Vlad Plahotniuc: PrimeTV, PublikaTV și Canal 2.

"Putem să blamăm în stânga și în dreapta, dar ne lipsește solidaritate în tot ce înseamnă ramura jurnalismului și cultura asta corporativă, cu care ar trebui să vă apărați unul pe altul. Fiecare are opinia sa, politica sa editorială, nu este impusă. Dacă să luăm din punct de vedere a sondajului, lucrurile nu mai stau așa cum spuneți dumneavoastră. Haideți să privim lucrurile așa cum sunt în baza sondajelor și analizelor care se fac", a mai declarat Andrian Candu la Forum.

Pub

"Nu este menirea statului să intervină în politici editoriale. Menirea statului este să creeze pentru toți condiții egale pentru dezvoltare. [...] Dumneavoastră mă întrebați de o emisiune sau alta, ceea ce din start faceți o incorectitudine. Fiți voi solidari între voi și nu ne implicați pe noi, politicul, în disputele pe care le aveți. La noi sunt televiziuni bogate și mai puțin bogate. Televiziuni cu proprietari bogați și mai puțin bogați. Există posturi publice și private. Treziți-vă la realitate, trăim în secolul 21, într-o economie de piață".

Candu a adăugat că menirea sa în calitate de președinte al parlamentului este să asigure o legislație bună pentru mass-media, fapt pentru care a și creat un grup de lucru în acest sens.

În cadrul forumului, Andrian Candu a oferit în premieră diplome pentru jurnaliști din partea Parlamentului. Distinși au fost Valentina Ursu (Radio Europa Liberă), Constantin Grigoriță (API), Anatolie Golea (NTV Moldova), Cristi Dorombach (PublikaTV), Sorina Obreja (ProTV).

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub