Se încearcă fraudarea alegerilor din 20 mai?

În ultimele două săptămâni, presa controlată sau finanțată subteran de către Plahotniuc a inundat internetul cu știri false împotriva lui Andrei Năstase, candidatul comun al forțelor democratice și anti-oligarhice la primăria Chișinăului. 

Se încearcă fraudarea alegerilor din 20 mai?
(Foto: UNIMEDIA)

Ne amintim cu toții de acțiuni similare care s-au întâmplat la alegerile și referendumurile din statele lumii occidentale, când influențe externe au deturnat votul oamenilor și au schimbat practic rezultatele alegerilor care au marcat decisiv viața comunităților din aceste țări.

Aceleași tactici se aplică și în Moldova. Sunt atât de multe aceste falsuri și atât de bine coordonate, încât  e aproape imposibil să le mai contracarezi: conturi clonă pe rețelele sociale, site-uri fantomă de știri false, sponsorizate, promovate și folosite apoi ca ”surse credibile” de către media oficială, afiliată sau finanțată prin interpuși de către oligarh, falsificarea grosolană a conținutului unor spoturi video realizate de echipa de campanie a lui Andrei Năstase, inclusiv a vocii acestuia, atribuirea de informații false unor surse media independente și credibile, fotografii trucate, sondaje otrăvite, toate acestea fiind menite să-l discrediteze pe candidatul pro-european și anti-oligarhic, să creeze confuzie și neîncredere, să manipuleze alegătorii și să-i determine fie să stea acasă în ziua votului, fie să le schimbe decizia de vot în favoarea celor doi candidați susținuți de oligarh, Silvia Radu și Ion Ceban.

Dar, ca și cum această manipulare grosolană nu ar fi fost de ajuns pentru a deturna voința chișinăuienilor, se pare că se pregătește o fraudă și mai mare. Tot mai multe surse independente una de alta ne semnalează de câteva zile că se intenționează schimbarea domiciliului a peste 45.000 de persoane din afara Chișinăului pentru a vota.

Iată și alte metode de fraudare a alegerilor despre care deja au apărut informații. Angajații întreprinderilor municipale au primit instrucțiuni să-și fotografieze buletinul de vot ștampilat pe Silvia Radu sau Ion Ceban în cabina de vot și să-l arate a doua zi șefilor lor, ca dovadă că au respectat ordinul. Membrilor PD din secțiile de vot li se dau listele cu acești angajați pentru a verifica dacă s-au prezentat la vot până la ora 14.00, în caz contrar aceștia fiind sunați pentru a fi aduși la urne, sub amenințarea unor sancțiuni la locul de muncă. Aceiași membri PD au fost instruiți ca la numărarea voturilor să mâzgălească cu cerneală buletinele de vot pe care apare ștampilat Andrei Năstase pentru a le anula.

Având în vedere toate aceste fapte, frauda electorală pe 20 mai ar putea fi chiar mai mare decât cea care a dus la pierderea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu. Scopul acestei fraude este acela de a opri accederea în turul al doilea a candidatului comun al forțelor pro-europene, Andrei Năstase. Singura soluție pentru zădărnicirea acestor planuri este mobilizarea masivă la vot a chișinăuienilor. Cu o prezență scăzută la vot, capitala va ajunge pe mâna unuia dintre candidații actualei puteri, Ion Ceban sau Silvia Radu.

 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub