Saakașvili a anunțat că intenționează să se întoarcă în Ucraina, de unde a fost expulzat

Mihail Saakașvili a anunțat despre intenția sa de a se întoarce în Ucraina în mod legal. Fost guvernator al regiunii Odesa și ex-președinte georgian, Saakasvili a declarat că nu va cere azil politic în Polonia. La o conferință de presă susținuta la Varșovia, politicianul a mai spus că nu are altă cetățenie decât cea ucraineana, asta desi presedintele Ucrainei, Petro Poroșenko i-a retras-o prin decret prezidențial, scrie paginaderusia.ro.

Saakașvili a anunțat că intenționează să se întoarcă în Ucraina, de unde a fost expulzat
(Foto: RFE/RL)

Anterior, Saakașvili a cerut ajutorul Uniunii Europene și cancelarului german Angela Merkel. El a spus ca dacă UE și, în special, Merkel nu fac nimic, atunci Ucraina se va prăbuși.

Politicianul de origine georgiana susține că în spatele expulzării sale din Ucraina se afla președintele țării, Petro Poroșenko. Potrivit lui Saakașvili, Poroșenko distruge Ucraina și vrea să scape de el pentru ce este un luptător împotriva corupției.

Pub

Ieri după-amiază, Mihail Saakașvili a fost reținut într-un restaurant la Kiev si îmbarcat intr-un avion cu destinatia Varsovia, de unde a sosit anul trecut în Ucraina. Autoritățile ucrainene susțin că politicianul a trecut granița ilegal.

Anul trecut, președintele Ucrainei i-a retras lui Saakașvili cetățenia ucraineană, motivand că fostul președinte al Georgiei nu ar fi mentionat in cererea de cetatenie dosarele penale deschise împotriva sa în Georgia. Saakașvili a apelat la Serviciul de migrație al Ucrainei și a solicitat statut de refugiat, dar instanța din Kiev a refuzat să admita ca politicianul este o persoană care are nevoie de protecție suplimentară după pierderea cetățeniei ucrainene.

În ianuarie 2018, o instanță din Tbilisi l-a găsit pe Saakașvili vinovat de abuz de putere în calitatea sa de președinte al Georgiei și l-a condamnat la trei ani de închisoare. La 5 februarie, liderului ”Mișcării Forțelor Noi” i-a fost din nou refuzat statutul de refugiat în Ucraina. Politicianul a spus atunci că autoritățile ucrainene au grăbit în mod deliberat examinarea cazului pentru a avea motive oficiale pentru extrădarea lui din țară.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub