Citește toate știrile la acest subiect

„România s-a născut la Iași”. 159 de ani de la Mica Unire, marcați mâine de românii de pe ambele maluri ale Prutului

159 de ani de la Mica Unire din anul 1859, înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza, va fi marcată mâine la Iași. Astfel, români de pe ambele maluri ale Prutului își vor da întâlnire în fosta capitală a României.

„România s-a născut la Iași”. 159 de ani de la Mica Unire, marcați mâine de românii de pe ambele maluri ale Prutului
(Foto: Ziarul de Iași)

Cu această ocazie, Primăria Municipiului Iași va organiza o serie de evenimente, menite să marcheze Unirea Principatelor Române din anul 1859. 

„Ma­nifestările de mâine, din Piaţa Unirii, vor începe la ora 10:00 cu un concert folcloric. Începând cu ora 11:00 se vor desfăşura manifestările oficiale: Te Deum, discursuri, depunere de coroane de flori la statuia domnitorului Al.I. Cuza, parada militară şi tradiţionala Horă a Unirii, „Hai să dăm mână cu mână“. Coroane vor fi depuse şi la mormântul lui Cuza, la Trei Ierarhi.

Pub

După horă se va relua concertul folcloric. Ieşenii sunt invitaţi şi la o masă populară cu plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai, vin fiert. De la ora 14.30, mai multe ma­nifestări sunt organizate la Muzeul Unirii, culminând cu plecarea, la ora 18:00, a militarilor spre Palatul Culturii în tradiţionala retragere cu torţe. Aceasta este o acţiune simbolică menită să cinstească memoria militarilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă din ţară sau străinătate. Coloana de militari va mărşălui pe bulevardul Ştefan cel Mare cântând „Drum bun”.

Miercuri şi joi seara, de la ora 19:00, la Teatrul Naţional „Vasile Alec­sandri” din Iași vor avea loc spectacole jucate de Teatrul Naţional „Mihai Emi­nescu“ din Chişinău, iar vineri va avea loc un concert special al Filar­monicii”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica pentru Ziarul de Iași.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub