Risc de inundații din cauza cantităților record de precipitații. Ministrul Mediului: Norma pentru o lună s-a înregistrat într-o singură zi

Precipitațiile din ultimile 24 de ore reprezintă norma pentru o lună. Ministrul Mediului bate alarma și spune că, în centrul și sudul țării există riscul inundațiilor.

„În ultimele 24 de ore în zona centrală și de sud a Republicii Moldova au căzut cantități record de precipitații (ninsoare și ploaie), doar într-o zi s-a înregistrat norma pentru o lună”, spune Valeriu Munteanu.

Risc de inundații din cauza cantităților record de precipitații. Ministrul Mediului: Norma pentru o lună s-a înregistrat într-o singură zi
(Foto: facebook.com/Valeriu Munteanu)

Astfel, la Chișinău avem 57 cm de zăpadă, la Leova 40 cm, iar la Cahul 50 cm.

„Temperaturile vor crește progresiv în următoarele zile (vor crește progresiv-constant, dar nu vom avea o creștere explozivă de temperaturi – sâmbătă +6…+11 grade C, duminică +7…+12, luni +8…+13, iar marți +13…+18), astfel în doar câteva zile, toată zăpada se va topi, formându-se cantități foarte mari de apă. Este important ca în următoarele 2-3 zile, să fie curățate de arborii căzuți toate căile de evacuare a apei: canale, râpe, râulețe, râuri, întru asigurarea unei capacități cât mai mare de evacuare a apei”, spune ministrul Mediului.

Pub

Valeriu Munteanu face apel către reprezentanții APL să inspecteze zonele de evacuare a apei din localitățile rurale și urbane, eventual să înlăture aceste stăvilare formate din arbori căzuți, pentru a ajuta la prevenirea inundațiilor.

„Specialiștii noștri de la Apele Moldovei au constatat astăzi, formarea mai multor stăvilare din arbori căzuți, (care având în vedere coronamentul verde, au o capacitate foarte mare de detenție a apei) pe cursul râului Bâc, doar pe lungimea municipiului Chișinău, astfel acum se intervine pentru dezafectarea acestor obstacole, asigurând astfel o capacitate cât mai mari de evacuare a apei, întru evitarea inundațiilor”; spune Munteanu.

Totodată, Valeriu Munteanu face apel către roprietarii și deținătorii de bazine acvatice (în RM sunt peste 4000 de iazuri) să monitorizeze îndeaproape nivelul apei, asigurând după necesitate evacuarea controlată (și coordonată respectiv cu instituțiile abilitate) a apei, întru evitarea ruperii digurilor cu provocarea inundațiilor.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub